Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Vaalilautakunta vahvisti aamuyöllä Turkin äänestystuloksen, oppositio ei – Erdogan niukin naukin voittoon

Ei-puolen kannattajat kokoontuivat eilen Istanbuliin vastustamaan vaalitulosta. 

Turkin keskusvaalilautakunnan johtaja on vahvistanut Turkin kansanäänestystuloksen, jolla hyväksyttiin presidentin valtaoikeuksia merkittävästi kasvattava uusi perustuslaki.

Vaalilautakunnan johtajan Sadi Guvenin mukaan lopulliset äänestystulokset saadaan 11 päivän kuluessa.

Turkin kaksi pääoppositiopuoluetta eli keskusta-vasemmistolainen CHP ja kurdimyönteisen HDP ovat kyseenalaistaneet tuloksen. CHP:n johtajan Kemal Kilicdaroglun mukaan keskusvaalilautakunnan viime hetken päätös antaa käyttää ilman virallista leimaa olevia äänestyslippuja asettaa äänestystuloksen laillisuuden kyseenalaiseksi.

– Uskokaa minua, tämä vaali ei ole ei ole ohi. Tulos on täysin pätemätön, CHP:n johtoon niin ikään kuuluva Erdal Aksunger painotti uutistoimisto Doganille.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, perustuslain puolesta oli äänestänyt lautakunnan mukaan 51,4 ja vastaan 48,6 prosenttia äänestäneistä. Äänestystulos oli mahdollisimman niukka, koska hyväksytyksi tulemiseen tarvittiin 51 prosenttia.

Opposition pääpuolueet vaativat sunnuntain kansanäänestyksen äänten uudelleenlaskentaa. CHP katsoo, että runsaat 60 prosenttia äänistä on laskettava uudelleen. HDP vaatii sekin äänten uudelleenlaskentaa.

HDP:n mukaan on viitteitä siitä, että äänestyksen tulosta olisi manipuloitu kolmen-neljän prosenttiyksikön verran.

Lisää aiheesta

Istanbul näyttää sanoneen ei

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan luonnehti perustuslakiäänestyksen tulosta historialliseksi. Hän myös vaati muita maita kunnioittamaan vaalitulosta.

– Kansan avulla olemme toteuttaneet Turkin historian tärkeimmän uudistuksen, Erdogan sanoi.

Erdogan oli kylläkin kansanäänestyksen alla ennakoinut valtaoikeuksien muutokselle selvästi suurempaa, 55–60 prosentin kannatusta.

Turkki jakautui perustuslakiäänestyksessä varsin selvästi alueellisesti. Erdoganin valtaoikeuksien lisäämistä kannatettiin eniten maaseudulla, kun taas kolme suurinta kaupunkia sekä kurdienemmistöiset alueet olivat muutosta vastaan. Presidentille nöyryyttävästi suurkaupunki Istanbul näyttää sanoneen muutokselle ei.

Tulosta sekä juhlittu että protestoitu

Turkissa kansa on sekä juhlinut että protestoinut kansanäänestyksen tulosta.

Istanbulissa presidentti Erdoganin kannattajat kokoontuivat suurin joukoin presidentin AKP-puolueen päämajan edustalle. Niin ikään Ankarassa presidentin kannattajat juhlivat puolueen puoluetoimiston luona.

Istanbulissa myös perustuslakiuudistusta ja presidentin valtaoikeuksien laajentamista vastustaneet turkkilaiset marssivat kaduilla protestoiden kansanäänestyksen tulosta.
EU kehottaa Turkkia etsimään laajaa yksimielisyyttä

Euroopan unioni kehotti yöllä Turkin hallitusta etsimään laajinta mahdollista yksimielisyyttä maassa pidetyn perustuslakiäänestyksen jälkeen.

EU:n lausunnon mukana Turkin hallinnon tulee ottaa huomioon hyvin tiukka äänestystulos ja perustuslakiuudistuksen laajat vaikutukset ja etsiä laajinta mahdollista kansallista konsensusta perustuslakiuudistusten täytäntöönpanossa.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, unionin ulkoministeri Federica Mogherini ja laajentumiskomissaari Johannes Hahn.

Kuolemanrangaistus sulkisi oven EU:hun

Erdoganin valtaoikeuksien laajennuksen on tarkoitus tulla voiman loppuvuodesta 2019.

Muutoksen myötä pääministerin virka lakkautetaan, ja presidentti saa oikeuden nimittää ministerit. Presidentin- ja parlamenttivaalit pidetään jatkossa yhtä aikaa viiden vuoden välein. Erdogan voi myös teoriassa jatkaa presidenttinä vielä kaksi uutta kautta vuoteen 2029 saakka.

Erdogan on myös ilmoittanut, että mikäli esitys hyväksytään, hän olisi valmis vahvistamaan parlamentin mahdollisen päätöksen kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Se merkitsisi viimeistä niittiä Turkin EU-jäsenyyshankkeelle.

Äänioikeutettuja sunnuntaina vaalissa oli yli 55 miljoonaa.

STT-AFP, Ankara

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE