tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Vaaliuurnille koirien ja lapsien kera – Britanniassa jännitettiin parlamenttivaaleja

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Äänestysasema Amblesidessa, Luoteis-Englannissa.

Britanniassa äänestettiin torstaina siitä, kuka johtaa saarivaltakunnan brexit-neuvotteluihin ja lopulta ulos Euroopan unionista.

Tylsiksi povatuista vaaleista sukeutui lopulta jännitysnäytelmä, kun opposition työväenpuolue näytti kuroneen pääministeri Theresa Mayn konservatiivien etumatkan lähes umpeen.

Britanniassa mielipidemittaukset joutuivat kyseenalaiseen maineeseen niiden ennustettua pieleen edellisten vuoden 2015 vaalien ja brexit-kansanäänestyksen tulokset. Torstain ennenaikaisten parlamenttivaalien alla kyselyt tarjoilivat hyvin erilaisia arvioita lopputuloksesta.

Käytännössä kaikki kyselyt povasivat voittoa konservatiiveille, mutta hyvin vaihtelevalla erolla aina muutamasta prosenttiyksiköistä kaksinumeroisiin lukuihin. Eroa selitettiin kyselyfirmojen erilaisilla oletuksilla siitä, kuinka aktiivisesti työväenpuolueen kannattamiseen taipuvaiset nuoret innostuvat äänestysuurnille.

– Löisin edelleen vetoa konservatiivien selvän voiton puolesta, mutta kukapa sitä tietää, sanoi politiikan tutkija Tim Bale AFP:lle.

#dogsatpollingstations ja #babiesatpollingstations

Oppositio-johtaja Jeremy Corbynin kannalta lupaavalta kuulosti se, että viime hetkillä äänestäjiksi rekisteröityneistä monet olivat juuri nuoria. Lisäksi lehtitietojen mukaan monilla yliopistoilla kertyi pitkiä jonoja äänestyspaikkojen edustoille.

Corbyn vaikuttikin hyväntuuliselta käydessään antamassa oman äänensä Pohjois-Lontoossa aamupäivällä.

– Tämä on demokratian päivä. Olen hyvin ylpeä kampanjastamme, Corbyn sanoi.

Toisaalta nuoret ovat perinteisesti olleet laiskempia äänestäjiä kuin vanhemmat. Konservatiivit ovat kaiken kaikkiaankin varmempia äänestäjiä kuin työväenpuolueen kannattajat.

Äänestysintoa on omiaan laskemaan yleinen vaaliväsymys: Britanniassa äänestään jo kolmannen kerran kahden vuoden sisällä.

– Minulla ei juurikaan ole luottamusta keneenkään. Minusta valinnanvaramme on hyvin rajallinen, kuvasi lontoolainen Simon Bolton tuntojaan.

Monet torstain äänestämään lähteneet britit ottivat kansalaisvelvollisuuden täyttämisestä ilon irti jakamalla sosiaalisessa mediassa kuvia muun muassa lemmikeistään ja pienistä lapsistaan vaalihuoneistojen edustoilla. Tunnistesanoja #dogsatpollingstations ja #babiesatpollingstations käytettiin ahkerasti muun muassa Twitterissä.

Vaalikampanjointi on keskeytynyt terroristi-iskujen takia kahdesti.

Valmistautumista vaaleihin ovat varjostaneet Britanniassa tehdyt terrori-iskut. Vaalikampanjointi on niiden takia keskeytetty kahdesti.

Tekojen tutkinta jatkuu yhä ja uusia pidätyksiä sekä etsintöjä tehtiin vaalipäivään saakka. Itse äänestys kuitenkin näytti sujuvat tiukkojen turvatoimien suojassa ilman välikohtauksia.

Konservatiivit ovat perinteisesti olleet vahvoilla turvallisuus- ja puolustuskysymyksissä, ja May lupasikin vaalipäivän alla tiukkoja vastatoimia terrorismia vastaan. Toisaalta hän joutui myös hieman outoon valoon sisäminisisterikaudellaan tehtyjen poliisivoimien leikkausten takia.

Vasemmistolaisen Corbyn uskottavuutta ulko- ja puolustuspolitiikan johtajana taas on kyseenalaistettu muun muassa hänen Nato- ja ydinasevastaisuudellaan. Mayn mukaan olisi Britannian kannalta kohtalokasta antaa berxit-neuvottelut Corbynin käsiin.

Vaaliuurnat sulkeutuvat kello 22 paikallista aikaa. Ensimmäiset arviot vaalin lopputuloksesta julkistetaan puolen yön jälkeen Suomen aikaan.

Pohjois-Korea: USA:n ja Etelä-Korean sotaharjoitus lyö bensaa liekkeihin

Pohjois-Korea varoitti sunnuntaina Yhdysvaltoja, että maanantaina alkava Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteinen sotaharjoitus ”on kuin kaataisi bensaa liekkeihin”.

Ulchi Freedom Guardian -harjoitus pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1976. Pitkälti tietokonesimulaatioihin perustuvaan harjoitukseen osallistuu tänä vuonna noin 17 500 amerikkalaissotilasta.

Etelä-Korean median mukaan harjoitukseen olisi niemimaan kireän tilanteen vuoksi tänä vuonna osallistumassa myös kaksi amerikkalaista lentotukialusta.

– Yhteisharjoitus on erittäin suora vihamielisyyden osoitus meitä kohtaan, eikä kukaan voi taata, ettei se johtaisi lopulta todellisiin taisteluihin. Sotaharjoitus on bensan kaatamista liekkeihin ja huonontaa niemimaan tilannetta, kirjoitti pohjoiskorealainen Rodong Sinmun -lehti.

Keskustelua aiheesta

Irak aloitti Tal Afarin kaupungin valtauksen Isisiltä

Kuva: Lehtikuva
Äärijärjestö Isis on ollut ahtaalla Irakin kanssa viime aikoina.

Irak aloitti taistelun Isisin tärkeän tukikohtakaupungin takaisinvaltaamiseksi[Juttu] 20.08.2017, 06:31 829 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Bagdad 20.8. Ulkomaat, stt 031
///LOPPUVERSIO///

Irak on aloittanut taistelun äärijärjestö Isisin hallussaan pitämän Tal Afarin kaupungin takaisinvaltaamiseksi. Pohjois-Irakissa sijaitseva alue on Isisille tärkeä tukikohta ja yksi viimeisistä äärijärjestön hallussaan pitämistä kaupungeista.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti takaisinvaltauksen aloittamisesta sunnuntaina.

Tal Afar sijaitsee 70 kilometriä länteen Mosulista, jonka Yhdysvaltain tukemat Irakin hallituksen joukot valtasivat kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen Isisiltä viime kuussa.
Tal Afar on ollut Isisin hallussa kesäkuusta 2014. Ennen valtaamista kaupungissa asui noin 200 000 ihmistä, mutta viranomaisten mukaan nykyistä asukasmäärää on vaikea arvioida, sillä kaupunkiin ei ole juuri yhteyttä ulkopuolelta.

 

(STT-AFP )

AVAINSANAT

Espanja suree tänään Sagrada Familia -kirkossa

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Sagrada Familia on ollut rakenteilla jo vuodesta 1882.

Barcelonan kuuluisassa Sagrada Familia -kirkossa järjestetään tänään muistojumalanpalvelus terrori-iskujen uhrien muistoksi. Ainakin 14 ihmistä kuoli ja toista sataa loukkaantui, kun vuokrattu pakettiauto ajettiin väkijoukkoon Barcelonan keskustassa torstaina.

Loukkaantuneista yli 50 on edelleen sairaalassa, ja heistä toistakymmentä kriittisessä tilassa. Perjantain vastaisena yönä tehtiin Cambrilsin pikkukaupungissa toinen isku. Siinä kuoli yksi nainen, minkä lisäksi viisi muuta siviiliä ja yksi poliisi loukkaantui.

STT-AFP , Barcelona

Etelä-Ranskan Nimesin rautatieasemalla välikohtaus – tieto ammuskelusta väärä

Eteläisen Ranskan Nimesin rautatieasemalla on sattunut välikohtaus.

Rautatieasema evakuoitiin, mutta nyt tilanne on palautumassa normaaliksi, kertovat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Telegraph.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että asemalla olisi ollut kolme aseistautunutta miestä. Sittemmin puhuttiin yhdestä aseistautuneesta ja siitä, ettei hänenkään mahdolinen aseensa ollut oikea.

Myös ammuskelua on väitetty kuuluneen asemalta.

Poliisi on kuitenkin vahvistanut, että asemalla on pidätetty yksi henkilö eikä ammuskelua ole tapahtunut.

Toista henkilöä mahdollisesti etsitään.

Tapahtumista on raportoinut myös muun muassa SVT.

Keskustelua aiheesta

Euroopan parlamentin puhemies: ”Terrorismi ei voita. Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan.”

Kuva: Lehtikuva

Myös Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani on kommentoinut Turun tapahtumia Twitter-tilillään lauantaina.

Hän kirjoittaa englanninkielisessä viestissään, ettei terrorismi tule voittamaan.

”Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan. Olen lähellä Suomea, suomalaisia ja Turun viattomia uhreja.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta