Vaaliuurnille koirien ja lapsien kera – Britanniassa jännitettiin parlamenttivaaleja

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Äänestysasema Amblesidessa, Luoteis-Englannissa.

Britanniassa äänestettiin torstaina siitä, kuka johtaa saarivaltakunnan brexit-neuvotteluihin ja lopulta ulos Euroopan unionista.

Tylsiksi povatuista vaaleista sukeutui lopulta jännitysnäytelmä, kun opposition työväenpuolue näytti kuroneen pääministeri Theresa Mayn konservatiivien etumatkan lähes umpeen.

Britanniassa mielipidemittaukset joutuivat kyseenalaiseen maineeseen niiden ennustettua pieleen edellisten vuoden 2015 vaalien ja brexit-kansanäänestyksen tulokset. Torstain ennenaikaisten parlamenttivaalien alla kyselyt tarjoilivat hyvin erilaisia arvioita lopputuloksesta.

Käytännössä kaikki kyselyt povasivat voittoa konservatiiveille, mutta hyvin vaihtelevalla erolla aina muutamasta prosenttiyksiköistä kaksinumeroisiin lukuihin. Eroa selitettiin kyselyfirmojen erilaisilla oletuksilla siitä, kuinka aktiivisesti työväenpuolueen kannattamiseen taipuvaiset nuoret innostuvat äänestysuurnille.

– Löisin edelleen vetoa konservatiivien selvän voiton puolesta, mutta kukapa sitä tietää, sanoi politiikan tutkija Tim Bale AFP:lle.

#dogsatpollingstations ja #babiesatpollingstations

Oppositio-johtaja Jeremy Corbynin kannalta lupaavalta kuulosti se, että viime hetkillä äänestäjiksi rekisteröityneistä monet olivat juuri nuoria. Lisäksi lehtitietojen mukaan monilla yliopistoilla kertyi pitkiä jonoja äänestyspaikkojen edustoille.

Corbyn vaikuttikin hyväntuuliselta käydessään antamassa oman äänensä Pohjois-Lontoossa aamupäivällä.

– Tämä on demokratian päivä. Olen hyvin ylpeä kampanjastamme, Corbyn sanoi.

Toisaalta nuoret ovat perinteisesti olleet laiskempia äänestäjiä kuin vanhemmat. Konservatiivit ovat kaiken kaikkiaankin varmempia äänestäjiä kuin työväenpuolueen kannattajat.

Äänestysintoa on omiaan laskemaan yleinen vaaliväsymys: Britanniassa äänestään jo kolmannen kerran kahden vuoden sisällä.

– Minulla ei juurikaan ole luottamusta keneenkään. Minusta valinnanvaramme on hyvin rajallinen, kuvasi lontoolainen Simon Bolton tuntojaan.

Monet torstain äänestämään lähteneet britit ottivat kansalaisvelvollisuuden täyttämisestä ilon irti jakamalla sosiaalisessa mediassa kuvia muun muassa lemmikeistään ja pienistä lapsistaan vaalihuoneistojen edustoilla. Tunnistesanoja #dogsatpollingstations ja #babiesatpollingstations käytettiin ahkerasti muun muassa Twitterissä.

Vaalikampanjointi on keskeytynyt terroristi-iskujen takia kahdesti.

Valmistautumista vaaleihin ovat varjostaneet Britanniassa tehdyt terrori-iskut. Vaalikampanjointi on niiden takia keskeytetty kahdesti.

Tekojen tutkinta jatkuu yhä ja uusia pidätyksiä sekä etsintöjä tehtiin vaalipäivään saakka. Itse äänestys kuitenkin näytti sujuvat tiukkojen turvatoimien suojassa ilman välikohtauksia.

Konservatiivit ovat perinteisesti olleet vahvoilla turvallisuus- ja puolustuskysymyksissä, ja May lupasikin vaalipäivän alla tiukkoja vastatoimia terrorismia vastaan. Toisaalta hän joutui myös hieman outoon valoon sisäminisisterikaudellaan tehtyjen poliisivoimien leikkausten takia.

Vasemmistolaisen Corbyn uskottavuutta ulko- ja puolustuspolitiikan johtajana taas on kyseenalaistettu muun muassa hänen Nato- ja ydinasevastaisuudellaan. Mayn mukaan olisi Britannian kannalta kohtalokasta antaa berxit-neuvottelut Corbynin käsiin.

Vaaliuurnat sulkeutuvat kello 22 paikallista aikaa. Ensimmäiset arviot vaalin lopputuloksesta julkistetaan puolen yön jälkeen Suomen aikaan.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta