Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vähentääkö robotisaatio hoiva-alan työpaikkoja? — ”Arjen välittämiseen on käytettävissä aivan liian vähän minuutteja”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen toivoo, ettei hoito- ja hoiva-alan opiskelupaikkoja ryhdytä radikaalisti vähentämään robotisaation tuomien uusien mahdollisuuksien varjolla.

EVA:n raportin mukaan arviolta 7% nykyisistä työpaikoista voidaan Suomessa korvata 20 vuoden kuluessa automatisoimisella. Raportin mukaan sairaanhoitajien ja lähihoitajien työtehtävistä voitaisiin korvata jopa 20 prosenttia.

— Uskon ja toivon robotisaation vähentävän hoitotyöntekijöiden nykyisiä rutiinitehtäviä, mutta siitä ei saa vetää vääriä johtopäätöksiä esimerkiksi koulutuspolitiikkaan.

Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että hoidon ja hoivan tarve tulee kansakunnan ikääntymisen myötä lisääntymään, eikä teknologia koskaan voi korvata ihmissuhteita ja niiden kautta välittyvää aitoa läsnäoloa ja kohtaamista.

— Jos teknologiaa käytetään oikein, se vapauttaa hoitotyöntekijät rutiininomaisista tehtävistä. Silloin heille jää aikaa ihmisten kanssa tehtävään välittömään hoitotyöhön. Tämä on toivottavaa, sillä monissa paikoissa työtahti on tällä hetkellä sellainen, ettei hoitajilla jää aikaa ihmisen kohtaamiseen.

— Se, että hoitajalla on esimerkiksi välttämättömien aamutoimien kiireisen suorittamisen lisäksi aikaa jutella vanhuksen kanssa siitä, millä tavalla tukka tänään kammataan tai siitä, millaiset olivat yöunet, on arvokas osa hoivatyötä. Tällä hetkellä tähän arjen välittämiseen on käytettävissä aivan liian vähän minuutteja.

Vaikka teknologia voi tuoda tullessaan paljon hyvää, on Mäkisalo-Ropposen mukaan kuitenkin aina muistettava eettinen näkökulma.

— Niin hieno asia kuin teknologian huima kehitys onkin, on silti aina muistettava, että sen tarkoituksena on oltava tehdä ihmisten elämästä onnellisempaa. Robotisaatio saattaa parhaimmillaan vapauttaa hoitohenkilökunnan käsiä nostelusta kädestä pitämiseen, mutta sillä ei voida korvata inhimillistä työtä.

Esimerkiksi vanhus- ja vammaistyössä tarvitaan aina ihmisiä. Mäkisalo-Ropponen painottaa, että hallituksen esittämä henkilöstömitoituksen vähentäminen on epäeettinen ehdotus. Se tarkoittaa sitä, että jopa ihmisten inhimilliset perustarpeet voivat jäädä tyydyttymättä, puhumattakaan siitä, että jokaisella meillä pitäisi olla oikeus myös kokea onnellisuutta omassa elämässään.

— Jo nykyinen hoitajasuositus 0,5 on liian pieni, mutta sen pienentäminen 0,4:ään tarkoittaa, että jatkossa yksi ihminen voi olla hoitamassa 14 arjessa ja elämässä apua tarvitsevaa. Tämä ei riitä inhimillisen elämän varmistamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE