Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

24.1.2019 05:43 ・ Päivitetty: 24.1.2019 05:43

Vain 5 kuntaa kevensi verotustaan tälle vuodelle – ankarin verottaja löytyy Pohjanmaalta ja maltillisin Helsingistä

Kokkola on kuluvana vuonna maakuntakeskuksien vertailussa ankarin verottaja, keveintä verotaakkaa vetävät Helsingin asukkaat. Tämä ilmenee Veronmaksajain Keskusliiton torstaina julkaisemasta kunnallisten verojen selvityksestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa kunnittain määräytyvää veroa eli kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa Helsingissä reilut 14 500 euroa vuodessa. Saman verran ansaitseva pariskunta maksaa vuosittain lähes 3 200 euroa enemmän Kokkolassa.

Helsingin ja Kokkolan ääripääasetelma on pysynyt muuttumattomana jo viidessä vertailussa. Kokkola on kuluvalla vuosikymmenellä ollut maakuntakeskuksista hanakin nostamaan kunnallisveroaan, Helsinki on puolestaan ollut maltillisin.

Selvityksen tekijä, Veronmaksajain Keskusliiton ekonomisti Janne Kalluinen toteaa, että kuntien tulo- ja menoerien poikkeavuudet heijastuvat myös kunnalliseen verotukseen.

– Helsingissä on paljon asukkaita, ja veropohja on hirveän laaja verrattuna esimerkiksi Kokkolaan. Erilaisia paineita veroille asettaa myös se, asuuko kunnassa eläkeläisvoittoisten kuntien tapaan pienituloisia vai paljon suurituloisia.

Maakuntakeskusten kunnallisveroprosentit asettuvat Helsingin 18:n ja Kokkolan 21,75:n väliin. Keveimpien kärkikolmikkoon mahtuvat Turku ja Tampere, ankarimpiin verottajiin lukeutuvat Seinäjoki ja Kajaani.

Maakuntakeskuksista kunnallisverotaakka kiristyi edellisvuodesta ainoastaan Porissa ja Vaasassa.

Pienillä kunnilla paineita veronkorotuksille

Kunnallisverotustaan kiristi tälle vuodelle 46 kuntaa, kun samaan aikaan viisi kuntaa kevensi verotustaan. Kalluisen mukaan huomionarvoista on, että muutokset kunnallisveroprosenteissa painottuivat pieniin ja keskisuuriin kuntiin.

– Pientä trendiä on siinä, että suurissa kaupungeissa veroprosenttia on pystytty laskemaan, kun taas pienissä ja keskisuurissa kunnissa ne ovat olleet nousussa, Kalluinen sanoo.

Kireimmällä kunnallisverolla eli 22,5 prosentilla kuntalaisia verotetaan Haapajärvellä, Honkajoella, Jämijärvellä, Reisjärvellä ja Teuvalla. Kun Honkajoki ja Jämijärvi vielä pitävät kirkollisveroastettaan korkealla, voidaan näitä satakuntalaisia kuntia pitää tämän vuoden ankarimpina verottajina.

Keveimmin Manner-Suomessa kuntalaisia verotettiin jälleen Uudellamaalla Kauniaisissa. Keskituloisella pariskunnalla ääripäiden välinen ero tarkoittaisi noin 4 700 euroa.

Suuren kaupungin varjosta löytyy poikkeuksia

Kuten Kauniaisten tapaus osoittaa, maakuntakeskus ei kaikissa tapauksissa ole maakunnan kevein verottaja.

Puhtaasti kunnallisveroasteen perusteella Varsinais-Suomessa on edullisempaa asettua Naantaliin tai Kustaviin kuin Turkuun.

Satakunnan ydinvoimalakunta Eurajoki puolestaan tarjoaa yli kaksi prosenttiyksikköä alemman kunnallisveroasteen kuin Pori.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU