Mielipiteet
25.2.2025 12:45 ・ Päivitetty: 25.2.2025 12:30
Valinta perheiden tulevaisuudesta – lasten saaminen uhkaa jäädä hyväosaisille
Julkinen keskustelu alhaisen syntyvyyden syistä pyörii todellisen ongelman ympärillä, mutta sen ratkaisemiseen ei tartuta.
Syntyvyyden laskun syyt esitetään usein sosiaalisina: kumppanin puute, parisuhteiden muuttuminen ja tavoitteiden sekä perhe-elämän yhdistäminen.
Poliitikkojen huolipuheessa unohtuu merkitsevä seikka: matala tulotaso on yhteydessä lapsettomuuteen.
Kun perheet ovat lykänneet lasten hankintaa pitkälti tulotasosta riippumatta, matala tulotaso on eniten vaikuttava siinä, ettei ensimmäistäkään lasta saada. Sen ohessa vaikuttaa myös koulutus, kuten toissa vuonna julkaistu Julia Hellstrandin väitöstutkimus osoittaa.
Orpon hallituksen talouspoliittisessa linjassa korostuvat nopeasti tehdyt leikkaukset pienituloisimpiin suomalaisiin. Valtion taloutta tasapainotetaan vähentämällä sosiaaliturvaa, joka on budjetin suurimpia menoeriä.
Leikkauksia painotetaan veronkorotuksia enemmän vaikeassa suhdannetilanteessa ja työttömyyden noustessa. Leikkaukset vaikuttavat erityisesti pienipalkkaisimpiin ihmisiin ja osa-aikatyötä tekevin, jotka ovat yhdistäneet palkkatuloa ja asumistukea.
Perheellistyminen uhkaa jäädä hyväosaisille.
SAMAAN aikaan kokoaikatyötä tekevien suomalaisten palkansaajien reaaliansiot ovat kehittyneet historiallisen heikosti 2020-luvulla – nähty pudotus on STTK:n mukaan vertailukelpoinen 1970-luvun öljykriisin aikaiseen reaaliansioiden pudotukseen ja toipuminen on heikkoa.
Valtion talouden tasapainottamisessa unohtuu pitkäaikainen näkymä perheellistymisen kannalta. Hallituksen laatima väestöpoliittinen ohjelma on perusteellinen yritys kokonaiskuvan luomisesta alhaisen syntyvyyden syihin, mutta sen ratkaisuissa ehdotetaan lähinnä kertaluontoista kannustinta ensimmäisen lapsen hankkimiseksi ennen 30 ikävuotta.
Kannustin ei korjaa todellista ja rakenteellista ongelmaa pienipalkkaisuuden vaikutuksesta perheellistymiseen.
Hallituksen nopeat leikkaukset ilman vaikutusarviointeja paljastavat reaaliansioiden pienuuden ongelmat. Ne vaikuttavat ihmisten elämänkulkuun ja näkymiin, jotka ovat ehkä vuosien sijaan kuukausissa. Tämän kehityksen rinnalla varallisuus keskittyy hiljalleen myös Suomessa.
Ilman rakenteellisen ongelman ratkaisemista ja ihmisten ansiokehityksen turvaamista perheellistyminen uhkaa jäädä hyväosaisille. Pienituloisten asemaa on pysyvästi parannettava.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.