Politiikka
7.12.2016 13:39 ・ Päivitetty: 8.12.2016 13:38
Valtion tukemat riskisijoitukset ongelma ministereiden sidonnaisuusilmoituksissa – Professori: ”Pitäisi katsoa päätöksenteon ydintä”
Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen mukaan ministereiden sidonnaisuusilmoitusta tulisi selkiyttää. Nykymuotoinen perustuslain säännös ei velvoita ministereitä avaamaan pääomasijoituksiaan tai vakuutuskuoriaan, mikä on Voutilaisen mukaan ongelma, koska valtio on ryhtynyt hiljattain tukemaan rahastojen kautta tapahtuvaa riskisijoittamista.
Viime vaalikaudella perustettu Tekes pääomasijoitus Oy kanavoi Tekesiltä saamiaan valtion budjettivaroja rahastoihin, jotka tekevät ICT-yrityksiin tehtävistä riskisijoituksista turvallisempia yksityisille sijoittajille.
– Rahastot ovat matalariskisempiä, kun Pääomasijoitus Oy saa rahastoista voittoja rahastoista vasta toissijaisesti, yksityisten sijoittajien jälkeen. Ketjutus on hyvin monimutkainen. Ketä niissä rahastoissa on ja onko siellä poliittisia sidoksia, se pitäisi avoimuuden nimissä katsoa ainakin poliittisen päätöksenteon ytimen osalta, Voutilainen sanoo Demokraatin viikkolehdelle.
”Ei ole ja mikäli olisi, olisin ilmoittanut ne sidonnaisuusilmoituksessani.”
Tekes Pääomasijoitus Oy:n rinnalla ICT-yrityksiin sijoittaa Tekesin mukaan eläkelaitoksia, muita institutionaalisia sijoittajia, sijoitusyhtiöitä ja säätiöitä.
Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sidonnaisuusilmoituksen mukaan hänellä on ”merkittävä rahoitusomaisuus” Nordea pankki Suomi Oyj:n sekä Helsingin OP Pankki Oyj:n sijoitusinstrumenteissa. Ilmoituksessa mainitaan Nordea Eläkesijoitus, Nordea säästöhenkivakuutus (2kpl); Nordea Capital Private (tuottokori) sekä OP Kasvutuottotili.
Sipilän sidonnaisuusilmoituksen perusteella on mahdotonta päätellä onko hänellä sellaista sijoitusomaisuutta, joka on yhteydessä Pääomasijoitus Oy:n rahastoon. Kun Demokraatti tiedusteli mahdollisista kytköksistä Juha Sipilältä, hän kiisti asian.
– Ei ole ja mikäli olisi, olisin ilmoittanut ne sidonnaisuusilmoituksessani, Sipilä sanoi.
Voutilaisen mukaan ministereiden sidonnaisuuksia käsittelevää perustuslain 63§ ei välttämättä tarvitsisi muuttaa, mutta sitä voisi täsmentää ohjeistuksella.
Perustuslain (63§) mukaan ”ministerin on viivytyksettä nimitetyksi tultuaan annettava eduskuntaa varten selvitys elinkeinotoiminnastaan, omistuksistaan yrityksissä ja muusta merkittävästä varallisuudestaan sekä sellaisista ministerin virkatoimiin kuulumattomista tehtävistään ja muista sidonnaisuuksistaan, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.”
Aiheesta lisää Demokraatin 8.12. ilmestyvässä viikkolehdessä.
Korjattu to 8.12. klo 15.40 väite, jonka mukaan epäsymmetria koskisi myös sijoitustoiminnan tappiota vaikka se koskee Tekes Pääomasijoitus Oy:n mukaan pelkästään voitonjakoa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.