Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

VATT selvitti kohukampanjassakin mainittua verovälttelyn keinoa – ”Aiheuttanee Suomen verottajan kukkaroon satojen miljoonien loven”

Yritysten voitonsiirto aiheuttanee Suomen verottajan kukkaroon satojen miljoonien loven. Maailmanlaajuisesti voitonsiirron seurauksena syntyneet yhteisöverojen menetykset lasketaan sadoissa miljardeissa euroissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tuore Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT)  muistio arvioi yritysten voitonsiirron aiheuttamia verotuottomenetyksiä taloustieteellisen kirjallisuuden perusteella.

Monikansalliset yritykset voivat pyrkiä pienentämään verotaakkaansa hinnoittelemalla konsernin sisäisiä kauppoja markkinahinnoista poikkeavasti, hyödyntämällä sisäisiä lainoja sekä valitsemalla aineettomien omaisuuksien sijaintipaikan konsernin verotaakkaa pienentävällä tavalla.

– Voitonsiirtojen aiheuttamien verotuottomenetyksien arviointi on hankalaa, sillä sitä varten pitäisi pystyä erottelemaan yrityksen voitoista se osa, joka muodostuu voitonsiirron vuoksi siitä, joka muodostuu ilman sitä. Koska näitä osuuksia ei voi tietää, ne täytyy arvioida, mikä jättää laskelmiin aina epävarmuutta, erikoistutkija Olli Ropponen sanoo VATTin tiedotteessa.

Ropponen ja apulaistutkija Mikko Lumme kävivät läpi taloustieteellisestä kirjallisuudesta löytyviä arvioita voitonsiirron aiheuttamista yhteisöverotuoton menetyksistä. Suomen osalta arviot viittaavat siihen, että verotuottomenetys olisi joitain satoja miljoonia euroja, joten Suomen arvioidut verotuottojen menetykset samoin kuin yhteisöveroaste ovat Euroopan keskimääräistä tasoa.

Yritysten voitonsiirrolla arvioidaan tyypillisesti olevan enemmän haitallisia kuin hyödyllisiä vaikutuksia, minkä vuoksi sitä on pyritty torjumaan. Se ensinnäkin kannustaa maita veroasteilla ja erityisillä verosäännöksillä käytävään verokilpailuun, joka toisaalta pienentää yritysten verotaakkaa mutta samalla rapauttaa maailmanlaajuista yhteisöverotuottoa.

Voitonsiirto myös jakaa veropohjia uudelleen maiden välillä ja vääristää yritysten välistä kilpailua asettamalla monikansalliset yritykset verotuksellisesti edullisempaan asemaan kansallisesti toimiviin yrityksiin verrattuna. Lisäksi se voi vaikuttaa veronmaksajien moraaliin, VATT kertoo tiedotteessaan.

Sekä OECD että EU ovat pyrkineet erilaisin keinoin rajoittamaan yritysten voitonsiirtoa muun muassa verotuottomenetysten hillitsemiseksi. Myös yksittäiset maat ovat pyrkineet torjumaan voitonsiirtoa suojellakseen veropohjiaan. Esimerkiksi Suomessa on sovellettu vuodesta 2014 alkaen yritysten sisäisten korkojen vähennysoikeutta rajoittavaa lainsäädäntöä.

Voitonsiirron seurauksena tapahtuva verotuottojen pieneneminen siirtää verotaakkaa muiden talouden toimijoiden harteille. VATTin mukaan yksittäisten maiden mahdollisuudet suitsia monikansallisten yritysten voitonsiirtoa ovat kuitenkin rajalliset.

– Kansalliset toimet voivat pienentää voitonsiirron mahdollisuuksia, mutta eivät poista kannustinta maiden väliseen verokilpailuun. Siksi kiinnostus koordinoituihin ratkaisuihin on kasvanut. Suomenkin on syytä olla aktiivinen niissä sopimuspöydissä, joissa tällaisia esitellään, Ropponen arvioi.

Verovälttely on viime aikoina ollut Suomessa voimakkaan keskustelun kohteena Finnwatchin koordinoiman ja paljon kohua herättäneen #430miljoonaa-kampanjan takia. Kampanja nimeää pyrkimyksekseen pysäyttää verovälttely. Yhtenä tavoitteena on yritysten voitonsiirron estäminen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE