Politiikka
21.3.2016 18:36 ・ Päivitetty: 21.3.2016 18:36
Venäläis-suomalaisten kohtaamisten sarja jatkuu – lue taustoitus presidenttien tiistaitapaamisesta
Presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Vladimir Putin tapaavat tiistaina Moskovassa, jonon jatkeena venäläis-suomalaisten tapaamisten sarjalle.
Tiuha tahti alkoi tammikuussa, kun sisäministerit tapasivat Helsingissä, minkä perään pääministerit tapasivat Pietarissa. Sitten Niinistö tapasi Dmitri Medvedevin Münchenissä. Tapaamisten välissä Orpo ehti piipahtaa Moskovassa vaietulla visiitillä, josta ei medialle kerrottu, ennen kuin Medvedev möläytti asian tarkoituksella.
Tapaamisilla oli selvä tarkoitus: katkaista pakolaisten tulo Venäjältä Suomeen. Jossain määrin keskustelut saattoivatkin vaikuttaa siihen, että Putin kehotti FSB:tä pitämään tiukempaa kuria rajoilla.
Presidentinkanslia on silti ilmoittanut rajayhteistyön keskustelunaiheeksi, kansainvälisten teemojen ohella. Tapaaminen oli todennäköisesti sovittu jo ennen kuin raja alkoi pitää, ja Suomi haluaa varmistaa rajakontrollin jatkon. Niinistö on Moskovassa ennen kaikkea tarkastamassa, missä mennään.
Entä mitkä ovat Venäjän intressit? Kreml on ilmoittanut keskustelunaiheiksi kauppasuhteet ja kulttuuriyhteistyön.
Keväällä valmistuvaksi luvattu Nato-selvitys ja Rissalan sotaharjoitukset USA:n kanssa kiinnostavat Venäjällä, mutta Suomen Nato-flirttailun suhteen Kreml on tehnyt kantansa jo selväksi. Ennemmin Putin halunnee puhua energiapolitiikasta. Ei siis ihme, että valtioneuvosto ilmoitti myös elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) tulevan Moskovaan.
Viimeksi Rehn kävi Moskovassa kesällä, kun Venäjä halusi varmistaa Fennovoiman toteutumisen. Nyt ydinvoimaa polttavampi teema lienee Itämeren Nordstream 2 -kaasuputki, jonka pitäisi tuplata suora kaasunvientikapasiteetti Venäjältä Saksaan.
Lisää aiheesta
Venäjälle putkiprojekti on erityisen tärkeä maakaasumarkkinoiden takaamiseksi. Putki on kuitenkin herättänyt voimakasta vastustusta, ja joukko EU-maita on vedonnut EU-komissioon sen estämiseksi, esimerkiksi kaikki Baltian maat.
Suomi on ollut aiheesta hiljaa, mutta voi olla, ettei tiistaina vaikenemiseen enää jää mahdollisuutta.
Iida Tikka
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.