Politiikka

Veronmaksajat: Budjettiriiheen jäi 100–200 miljoonan euron kevennystarve – ”Jäitä hattuun haittaverojen kiristykselle”

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Veronmaksajien keskusliitto laskee, että valtiovarainministeriön budjettiehdotus kiristäisi hieman palkansaajien verotusta vuonna 2019. Keskituloisen 3 368 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti nousisi 0,1 prosenttiyksikköä 30,4 prosentista 30,5 prosenttiin. Keskituloisen nettopalkan ostovoima puolestaan kohenisi ensi vuonna prosentin.

Palkansaajien verotusta kiristää liiton mukaan kiky-sopimuksessa linjattu työeläkemaksun 0,4 prosenttiyksikön korotus. Toisaalta myönteinen työllisyyskehitys mahdollistaa työttömyysvakuutusmaksun alentamisen. Laskelmassa työttömyysvakuutusmaksun on oletettu alenevan 0,2 prosenttiyksikköä.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen odottaa, että palkkaverotusta nyt uhkaava kiristyminen puretaan kokonaan hallituksen budjettiriihessä elokuun lopulla.

– Hallituksen on budjettiriihessään syytä päättää 100–200 miljoonan euron kevennyksistä, jotta ansiotulojen verotusta ensi vuonna uhkaava lievä kiristyminen voidaan taittaa maltilliseksi kevennykseksi kaikilla tulotasoilla.

– Mitä enemmän työttömyysvakuutusmaksua onnistutaan hyvän työllisyyskehityksen ansiosta alentamaan, sitä helpommaksi hallituksen kevennysurakkakin muodostuu.

”Esimerkiksi muoviveroa sopii selvittää.”

Lehtinen toivoo jäitä hattuun harkittaessa uusia haittaverojen kiristyksiä ensi vuodelle.

– Hyvä yleislinja on verottaa mieluummin haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa. Mitään isompia kiristyksiä juuri ensi vuonna ei kuitenkaan tarvita, kun ansiotulojen verotuksen kevennystarvekaan ei näytä kovin suurelta.

– Esimerkiksi muoviveroa sopii selvittää, mutta eiköhän senkin mahdollinen toteutus jää vasta seuraavalle vaalikaudelle.

Hallituksen budjettiriihessä ratkaistaan myös esitys sijoitussäästötileistä. Lehtinen pitää sijoitussäästötilien ripeää käyttöönottoa tärkeänä.

– Sijoitussäästötileillä lisätään erityisesti tavallisen säästäjän ja piensijoittajan mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja säästää pörssiosakkeisiin. Laajapohjaisen osakesäästämisen tasapuolinen edistäminen on hyvä päämäärä sekä yksittäisten kansalaisten että koko yhteiskunnan kannalta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat