Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Vielä ehtisi ottaa oppia Ruotsista” – suurliitossa heräsi huoli, miten sote-keskukset rahoitetaan

Mikäli sote-uudistus toteutuu nykyehdotuksen mukaisesti, vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille. Suunnitelmissa on mainittu, että valtio rahoittaisi ja ohjaisi maakuntien taloutta.

Demokraatti

Demokraatti

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL muistuttaa, että yhtiömuotoisten sote-keskusten rahoituksesta ei kuitenkaan ole vielä sovittu.

– Jos rahoitusta ei ole, niin kaatuvatko sote-keskukset alkuunsa? Perustuslain mukaan julkisen puolen on turvattava sote-palvelut kansalaisille. Julkinen kantaa tässä siis kaiken riskin, koska sen on tultava hätiin, jos yhtiömuotoinen sote-keskus ei pystykään taloudellisista syistä hoitamaan velvoitteitaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine huomauttaa.

Ehdotuksia on ainoastaan tilanteisiin, joissa maakunta on jo rahoitusongelmissa.

JHL painottaa, että maakunnilla on ratkaisuvalta palveluidensa tuottamiseen. Ne voivat tuottaa omassa liikelaitoksessaan sosiaali- ja terveyskeskuspalveluja (sote-keskus) ja suunhoidon yksikön toimintaa (hammashoitola). Maakunnan päätösvallassa on, yhtiöittääkö se osan palvelutuotannostaan ja esimerkiksi perustaa julkisen sote-keskuksen lisäksi myös yhtiömuotoisen sote-keskuksen.

– Maakuntamalli ei luo leveämpiä harteita suhteessa nykyisiin kuntiin, jos rahoitusta ei lisätä tarpeeksi, Niemi-Laine arvioi.

Hänen mukaansa maan hallitus on tähän mennessä esittänyt ehdotuksia ainoastaan tilanteisiin, joissa maakunta on jo rahoitusongelmissa.

Lisää aiheesta

– Hallitukselta vaikuttaa unohtuneen, että rahoituksen pitää olla riittävä jo maakuntien toiminnan alusta alkaen. Vielä ehtisi ottaa oppia Ruotsista, jossa maakunnilla on verotusoikeus.

Niemi-Laine näkee riskinä, että rahoitukseen liittyvä epävarmuus johtaa myös määräaikaisten työsuhteiden määrän kasvuun ja asukkaiden sote-palveluiden epäselvyyteen sekä asiakasmaksujen korotuksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE