Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Vieraskielisen väestön määrä jatkoi kasvuaan Tampereella

Vaikka vieraskielisten määrä kasvaa Tampereella, eniten heitä sijoittuu pääkaupunkiseudun kaupunkeihin.

Vieraskielisen väestön määrä kasvaa Tampereella ja on tällä hetkellä 7,4 prosenttia väestöstä. Viime vuonna kaupungin väestönkasvusta vieraskielisten osuus oli 25 prosenttia (895 henkilöä).

Vieraskielisen väestön kasvu keskittyy pääkaupunkiseudulle. Vantaalla vieraskielisten osuus on noin 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin Tampereella.

Yleisimmät vieraat kielet Tampereella ovat venäjä, arabia, englanti ja viro. Arabiankielisten osuus kasvaa eniten.

Pakolaistaustaisten osuus Tampereella asuvista vieraskielisistä on 14 prosenttia. Miehiä heistä on 56 prosenttia ja naisia 44 prosenttia, suurin ikäryhmä on 19–29-vuotiaat.

Maahanmuuton syyt ovat moninaisia. Maahanmuutto voi olla työperäistä, opiskeluun liittyvää, pakolaisuudesta tai perhesyistä johtuvaa. Ulkomaalaistaustaiset Tampereella -julkaisusta löytyy tietoa muun muassa maahanmuuttajien yleisimmistä kieliryhmistä ja kansalaisuuksista, opiskelusta sekä työllistymisestä.

Työllistyminen vaikeaa

Vieraskielisten työllisyysaste on alhaisempi kuin suomenkielisten, etenkin naisten työllistyminen on huomattavasti heikompaa. Työllistymiseen vaikuttaa eniten maahanmuuton syy.

Kun kyseessä on työperäinen maahanmuutto, työllistyminen on oletetusti parasta. Pakolaisten koulutus- ja kielitaustan puutteellisuus vaikeuttaa usein työllistymistä. Vieraskieliset työllistyvät yhä useammin yrittäjiksi ja heidän perustamiensa yritysten määrä on kasvussa. Yrittäjistä noin kahdeksan prosenttia on vieraskielisiä.

Vieraskielisten lasten määrä perusopetuksessa on kasvussa. Yhä useampi lapsi osallistuu myös oman äidinkielensä ja uskontonsa opetukseen. Vieraskielisten opiskelijoiden määrä on kasvussa kaikilla koulutusasteilla. Yhteensä kaikilla koulutusasteilla opiskeli 3 140 vieraskielistä (2016).

Vieraskieliset työllistyvät parhaiten yliopistokoulutuksensa avulla, mutta heistä vain noin puolet jää Pirkanmaalle. Kaikesta huolimatta myös yliopistosta valmistuneista vieraskieliset työllistyvät huonommin kuin suomenkieliset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE