Huvudnyheter
16.9.2023 07:45 ・ Uppdaterad: 16.9.2023 07:45
Viggo Kalman vill ha goda trafikförbindelser
ABL träffade Viggo Kalman som kandiderar för Ålands socialdemokrater (ÅSD) i lagtingsvalet som hålls den 15 oktober 2023. Kalman studerar på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Trots att han för tillfället bor i Helsingfors, är Kalman valbar i och med att han har hembygdsrätt. Trafikförbindelser är speciellt viktiga för Kalman när han ställer upp i valet. Det gäller den internationella trafiken, skärgårdstrafiken och även kollektivtrafiken.
Kalman berättar att hans efternamn härstarmmar från Kökar kommun. Hans farfar var därifrån. Själv kommer han från Mariehamn, men har tillbringat somrar på Sottunga.
Ålands socialdemokrater är det äldsta åländska partiet och Kalman uppskattar den historiska dimensionen.
– Jag gillar gamla saker och mammas umgänge har dessutom varit rött, säger Kalman och menar att han hans uppväxt har ändå inte varit präglad av socialdemokratin, snarare politiskt neutral.
I socialdemokratin tilltalas han av solidaritetstanken och att man inte ser sig själv som så viktig.
Innan han anslöt sig till ÅSD hann Kalman vara med i det år 2019 bildade gröna åländska partiet Hållbart initiativ i sex månader.
Han bytte snabbt till Ålands socialdemokrater för att han upplever att fokuset är lite mer på människor. Han uppskattar också de nordiska kontakterna och vill försvara välfärdsstaten.
– Socialdemokraterna har en bra förståelse för vad som är bra för samhället. Vi har dessutom väldigt kompetenta politiker.
ÅSD leds av den mycket rutinerade Camilla Gunell som har varit lantråd 2011-2015.
– Det finns inga personer som jag ogillar inom Ålands socialdemokrater, säger Kalman som är mycket nöjd med sitt nuvarande parti. Han upplever att partikamraterna inte är i första hand med för att främja sina egna intressen och de är dessutom mycket samarbetsvilliga i inställningen till övriga partier. Kalman uppskattar kombinationen av samarbetsvillighet och riktiga socialdemokratiska värderingar.
Kalman valde studier i Helsingfors för att han vill ha ett bredare kontaktnät och en utbildning som passar honom. Att vidga vyerna är mycket viktigt för honom.
– Utbildningen är viktig. Jag vill ingå i en utbildad skara, säger Kalman. I Helsingfors uppskattar han den fungerande kollektivtrafiken och har lagt märke på att det finns många elbussar i huvudstaden.
– Mariehamns stadsbussar slogs ihop med landskapets bussar och det försämrade tidtabellerna oerhört, berättar Kalman.
På fastlandet är det inte så många som känner till det åländska politiska systemet som Kalman beskriver som ett minisystem med egna motsvarigheter till riksdag och regering, lagtinget och landskapsregeringen. Det är till lagtinget Kalman kandiderar.
– Åland får en klumpsumma varje år som är en direkt konsekvens av att ålänningar betalar mer skatt än medelfinländaren. Det är dessutom en del av självstyret och Åland frånsäger sig rätten till vissa statliga anslag genom den.
Vindkraft är en het fråga som delar meningarna i valkampanjen. Skärgårdstrafiken är en annan viktig fråga.
– Att det är den ansvariga ministern som styr skärgårdstrafiken är inte så populärt bland skärgårdsborna, säger Kalman som vill ha ett bolag under ministerns styre och utökad kapacitet till trafiken.
Högerpartierna talar traditionellt om att de vill behålla landskapet som skuldfritt och därför talas det om skuldfrågan även den här gången.
Taxfreefrågan diskuteras på allvar eftersom de höjs röster om att systemet gör livet besvärligt för företagare. Speciellt har en kandidat för Obunden samling kritiserat det nuvarande systemet och lyft fram fördelarna med att ansluta sig till det finländska skattesystemet. De flesta åländska politiker vill ändå behålla systemet så som det är.
– Färjorna skulle annars inte stanna på Åland, säger Kalman och menar att det därför är livsviktigt att behålla taxfreeförsäljningen. Internationell trafik är såpass viktig för Åland att Kalman inte ser något alternativ.
Två av kandidaterna i lagtingsvalet är inte för tillfället bosatta på Åland. Den ena är Kalman själv och den andra är Jannik Svensson som är bosatt i Sverige. Svensson har de senaste åren verkat i Obunden samling men fick inte kandidera på deras lista. Därför går Svensson till val med en egen populistisk lista som heter Oönskad samling. Allra först var Svensson med i Liberalerna på Åland och blev deras första ersättare i lagtingsvalet 2019, innan han 2020 bytte parti till Obunden samling.
Den 15 oktober hålls både kommunalval och lagtingsval på Åland. Kalman menar att Socialdemokraterna har en stark lista i lagtingsvalet. De hårdaste konkurrenterna är Centern och Liberalerna. I lagtingsvalet 2019 var Centern det klart största partiet, men i opinionsmätningarna har Liberalerna och Socialdemokraterna länge haft vind i seglen. Liberalerna leder och Socialdemokraterna är på andra plats, men Centern som är på tredje plats har en positiv trend för tillfället, så allt är öppet inför slutrakan. I och med att Socialdemokraterna kom på femte plats i valet 2019, skulle även en andraplats vara en stor seger. I valet 2019 tappade Socialdemokraterna väljare till Hållbart initativ som var ett helt nytt parti i det valet.
Liberalerna har 39 kandidater, Centern 38, Obunden samling 37, Socialdemokraterna 34, Moderat samling 26, Hållbart initiativ 20, Ålands framtid 10 och Oönskad samling ställer upp en enda kandidat, Jannik Svensson. Högerpopulistiska och invandringskritiska Åländsk demokrati ställer inte upp med någon lista alls. Partiledaren Stephan Toivonen har varit deras enda ledamot av lagtinget sedan 2015.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.