Politiikka

”Viking Line, selitä!” – kansanedustaja peruisi tukia, jos laivaa ei rakenneta Suomessa

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Varustamoyhtiö Viking Line on päättänyt tilata uuden risteilylauttansa kiinalaiselta telakalta. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä vaatii yhtiöltä perusteellista selvitystä julkisuuteen siitä, miksei se rakenna laivaansa Suomessa.

– Turun telakan tilauskirja on hyvä, mutta aina yksi laiva mahtuu lisää.

Ala-Nissilän mukaan alus voitaisiin rakentaa esimerkiksi myös Raumalla, jolloin tämä lähes kahdensadan miljoonan euron investointi työllistäisi kotimaassa.

– Pidän käsittämättöminä Viking Linen johdon eilen esittämiä lausuntoja, joiden mukaan Suomi ei ollut edes vaihtoehto. Suomen talous ja työllisyys ovat menossa parempaan päin, mutta tarvitsemme lisää investointeja.

Turun telakan tilauskirja on hyvä, mutta aina yksi laiva mahtuu lisää.

Ala-Nissilä muistuttaa, että suomalaiset veronmaksajat ovat tukeneet Viking Linea sadoilla miljoonilla euroilla elinkeino- ja yritystukina viime vuosina. Hänen mukaansa se tuottaa jo  esimerkiksi ravintola-alalla ongelmia kilpailuneutraliteetissa.

Kansanedustaja näkee tilanteen niin, että tukien vastapainoksi yhtiöltä on oikeus odottaa investointeja Suomeen ja Suomessa. Ala-Nissilä olisi valmis perimään tukia yhtiöltä takaisin, ellei se muuta aikeitaan.

Ala-Nissilältä tulee ukaasi elinkeino- ja yritystukien ehdoksi:

– Jos rakennusmaa ei muutu, vähintä olisi selvittää mahdollisuudet velvoittaa Viking Linelta vähintään 60 prosentin kotimaisuusastetta laivan rakentamisen alihankkijoissa.

Hän vetoaa vahvasti Viking Linen johtoon sen puolesta, että yhtiö harkitsee vielä perusteellisesti uudelleen, mistä se laivan tilaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat