Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Virkamiehiä halutaan suojella tehokkaammin maalittamiselta – poliisihallitus esittää lakimuutosta

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisihallitus esittää rikoslakiin muutosta, jolla virkamiesten maalittamista kyettäisiin torjumaan nykyistä tehokkaammin, kertoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Twitterissä.

Poliisihallitus on esittänyt lainmuutosta sisäministeriölle.

Kolehmaisen mukaan virkamiesten maalittaminen on yleistynyt. Hänen mukaansa viranhaltijoita pitää pystyä suojelemaan nykyistä paremmin.

– Kyllä tämä pitäisi ottaa vakavasti. Ei yhteiskunta voi olla hampaaton tällaisessa asiassa, kun selvästi painostetaan viranomaisia ja vaikka vapaata sanaa, Kolehmainen toteaa STT:lle.

Poliisiylijohtaja tviittasi asiasta sen jälkeen, kun Poliisijärjestöjen Liitto kirjoitti maalittamisesta lehdessään.

Väitöskirjatutkija Henri Rikander kommentoi lehdessä, että rikoslaki ei suojele virkamiehiä riittävästi maalittamiselta.

Maalittamisella tarkoitetaan systemaattista painostusta ja häiriköintiä, jossa esimerkiksi virkamiehestä kaivetaan yksityistä tietoa eri lähteistä ja käytetään tietoja häntä vastaan tai pyritään vaikuttamaan häneen. Esimerkiksi nettipoliisit ovat joutuneet maalittamisen kohteeksi.

Maalittaminen virallisen syytteen alaiseksi

Kolehmaisen mukaan nykyinen rikoslaki suojaa yksityiselämää ja esimerkiksi yksityishenkilön kunniaa kattavasti, mutta ei viranomaista.

– Maalittamisen pitäisi olla kriminalisoitu sillä tavalla, että viranomaiseen kohdistuessaan maalittaminen olisi virallisen syytteen alainen rikos, ei asianomistajarikos. Vaikka maalittamisen kohteeksi joutuu esimerkiksi yksittäinen poliisi, toiminnalla yritetään painostaa koko organisaatiota.

Maalittamisen kohteeksi ovat poliisien lisäksi joutuneet muun muassa syyttäjät, tuomarit ja toimittajat. Kolehmaisen mukaan maalittamista pitäisi pystyä arvioimaan nykyistä paremmin kokonaisuutena, ei yksittäisinä tekoina.

Poliisihallitus on jo syksyllä 2017 esittänyt lainmuutosta sisäministeriölle, josta asia siirtyy oikeusministeriöön. Sisäministeriöstä saadun tiedon mukaan toistaiseksi asiasta ei ole käynnissä lainvalmisteluhanketta.
STT–MAIJA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE