Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Von der Leyen: Nord Stream -kaasuvuodot Itämeren pohjassa sabotaasia

AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT
Ilmakuva putkivuodosta Itämerellä 27. syyskuuta.

Useat eurooppalaiset johtajat ovat arvioineet Nord Stream -kaasuvuotojen olleen tarkoituksellisesta toiminnasta johtuvia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myöhään tiistai-iltana myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi vuotojen aiheutuneen sabotaasista.

-  Minkäänlaista tarkoituksellista häiriötä aktiiviseen eurooppalaiseen energiainfrastruktuuriin ei voida hyväksyä, ja se johtaa voimakkaimpaan mahdolliseen vastaukseen, von der Leyen sanoi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä.

Hänen mukaansa nyt on ensiarvoisen tärkeää tutkia tapahtunutta ja saada täysi selvyys sen syistä.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittiin tiistaina vuoto kahdessa kohtaa. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen. Maanantaina Nord Stream 2 -putkessa havaittiin vuoto Tanskan lähellä.

RUOTSIN YLEISRADIO SVT kertoi tiistaina, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Stream -kaasuvuodot tapahtuivat.

Sveriges Radion mukaan Ruotsin poliisi on tehnyt kaasuvuodoista rikosilmoituksen. Tapahtunutta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä tuhotyönä.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi aiemmin, että kaasuvuotojen takana on tietoinen toiminta, ei onnettomuus. Frederiksen korosti, että vuodot tapahtuivat kansainvälisillä vesillä, eikä kyse siten ole mistään suorasta sotilaallisesta uhasta Tanskaa vastaan.

Pääministerin mukaan tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti, mutta hän ei halunnut arvailla, kuka kaasuvuotojen aiheuttaja on.

Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov sanoi puolustusvoimien lisäävän läsnäoloaan Bornholmia ympäröivillä vesillä. Alueelle on lähetetty partioalus ja laivaston fregatti Absalon.

Tanskan puolustusvoimat julkaisi tiistaina ensimmäiset kuvat Nord Streamin kaasuvuodoista. Maan puolustusvoimien mukaan meren pinnalle nousseet kuplat ulottuvat Itämerellä halkaisijaltaan 200-1  000 metrin laajuisille alueille.

Ruotsin vt. pääministeri Magdalena Andersson arvioi niin ikään, että kaasuvuodoissa on luultavasti kyse sabotaasista.

-  Räjähdykset ovat tapahtuneet Ruotsin alueen ulkopuolella, eikä Ruotsi ole hyökkäyksen kohteena, Andersson sanoi tiistai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

-  Jatkamme tietojen keräämistä, ja meillä on useita tapaamisia ruotsalaisten viranomaisten kanssa. Emme sulje pois mitään skenaarioita, mutta emme spekuloi motiivilla, sanoi puolestaan ulkoministeri Ann Linde.

Linden mukaan turvallisuustilanne Ruotsin lähialueella on juuri nyt arvaamaton, joten hänestä on tärkeää toimia ”nopeasti, päättäväisesti ja yhdessä”.

Puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi, että on tärkeää ottaa tilanne erittäin vakavasti.

Suomen ulkoministeriö kertoi tiistai-iltana Twitterissä Suomen seuraavan tiiviisti tilannetta Itämeren kaasuputkiräjähdysten osalta.

-  Olemme läheisessä yhteydessä Tanskan ja Ruotsin viranomaisiin asian selvittämiseksi, tviitissä sanottiin.

Hallituksen kerrottiin keskustelevan asiasta keskiviikon iltakoulun yhteydessä.

NORD STREAM AG-YHTIÖ kertoi tiedotteessaan, että Ruotsin ja Tanskan merenkulkuviranomaiset ovat asettaneet viiden merimailin turvavyöhykkeen räjähdyspaikkojen ympärille.

Saksalaislehti Spiegelin tietojen mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA olisi varoittanut Saksan liittohallitusta kesällä mahdollisista iskuista Nord Stream -kaasuputkiin. Useat asiaa tuntevat ihmiset ovat lehden mukaan varmistaneet tiedon.

Sotilasviranomaisten keskuudessa mahdollisten hyökkäysten uhka on ollut huolena jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa helmikuun lopulla. Sotilasliitto Naton jäsenet ovat toistuvasti nostaneet esille venäläisalusten epäilyttäviä toimia merenalaisen verkoston yllä.

-  Maailmanlaajuiset merenalaiset verkostot ovat äärimmäisen tärkeitä paitsi energiantoimituksille myös internetin vakaudelle. Tärkeydestään huolimatta niitä ei ole juurikaan suojattu hyökkäyksiä tai sabotaasia vastaan, sanoo Saksan puolustusvoimien korkea-arvoinen edustaja Spiegelin mukaan.

Turvallisuusviranomaisten mukaan tällaista hyökkäystä voitaisiin odottaa vain valtiolliselta toimijalta. On kuitenkin epäselvää, voisivatko Itä-Euroopassa sotivat Venäjä tai Ukraina olla iskun takana.

Lehden mukaan venäläisjoukkojen on kerrottu olevan kykeneväisiä tällaisen operaation toteuttamiseen. Selkeää poliittista intressiä ei kuitenkaan ole näkösällä, joskin Venäjä voisi syyttää iskusta muita.

Spiegelissä arvioidaan, että vaikka Ukraina voisi olla kiinnostunut Venäjältä tulevien energiatoimitusten katkeamisesta, poliittiset haitat olisivat kuitenkin mittavat. Lisäksi ukrainalaisjoukkojen ei lehden mukaan uskota kykenevän tämänkaltaisiin iskuihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE