Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Vuoden valtuutettu

Vuoden valtuutettu -kisaan saatiin hyvä saalis osaajia – raati valitsi viisi finalistia

Nora Vilva
Vuoden valtuutettu 2023 -kilpailun raatiin kuuluvat SDP:n järjestöpäällikkö Pekka Tuuri, SDP:n kunta- ja alueasioista vastaava järjestösihteeri Kimi Uosukainen ja Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen.

SDP:n ja Demokraatin kilpailussa etsitään kaupungin- tai kunnanvaltuutettua (sd.), joka ansaitsee tittelin Vuoden valtuutettu 2023. Raati valitsi ehdokkaiden joukosta viisi finalistia kisaamaan komeasta tittelistä.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Tämä osoittaa, kuinka loistavia valtuutettuja meillä on, ja kuinka hyvin asiaosaajia löytyy sosialidemokraattisista valtuustoryhmistä eri puolilta Suomea. Tällaisia ihmisiä lähdimme kalastamaan ja sellaisen saaliin saimme! Olemme siitä erittäin iloisia, SDP:n kunta- ja alueasioista vastaava järjestösihteeri Kimi Uosukainen kuvailee tusinan ehdokkaan joukkoa.

Lukijoiden lähettämien ehdokasilmoitusten joukosta Vuoden valtuutettu -raati poimi viisi finalistia, eikä tehtävä ollut helppo. Raadissa kinkkisen päätöksen edessä olivat Uosukaisen lisäksi Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen ja SDP:n järjestöpäällikkö Pekka Tuuri.

– Ehdokasjoukossa nousee myös esiin aktiivisuus muuallakin kuin valtuustotyössä. Hyvin monen kohdalla voidaan puhua moniottelijuudesta. Tässä näkyy, miten yhteiskuntamme ja kolmas sektori toimii äärimmäisen tärkeiden aktiivisten vapaaehtoisten varassa. Emme välttämättä aina huomaa tarpeeksi, missä kaikkialle he vaikuttavatkaan. Olemme heille paljon velkaa, Korhonen luonnehtii.

FINALISTIEN valintaan vaikuttivat muun muassa kilpailun etsintäkuulutuksessa listatut kriteerit. Aktiivinen ja vaikuttava, yhteishenkeä luova, yhteiseen tekemiseen sitoutunut ja yhteistyökykyinen. Näistä piirteistä on vuoden valtuutettu tehty. Häneltä odotetaan myös vuorovaikutustaitoja – hän innostaa kuntalaisia osallistumaan, viestii ja kuuntelee.

Pekka Tuuri ilahtui, että ehdokkaiden joukossa oli paljon juuri ulospäin suuntautuvia ja toimeliaita persoonia. He eivät ehkä pidä meteliä itsestään, mutta asioista varmasti. Tuuri arvioi, että tällaisia ovat myös nyt valitut finalistit.

– On tärkeää, että ihmiset uskaltavat ottaa myös rohkeasti kantaa asioihin. Yhteisten asioiden hoitaminen vaatii myös sitä, hän sanoo.

FINALISTIVIISIKKOA raati kuvailee tasapainoiseksi otokseksi ehdokasjoukosta. Valinnassa pyrittiin maantieteelliseen kattavuuteen, eikä yhdestä vaalipiiristä valittu kuin yksi finalisti. Porukassa on sekä useamman valtuustokauden konkareita että uusia valtuutettuja.

Finalistit ovat Jani Kokko Muuramesta, Nelli Niemelä Keravalta, Ville Jalovaara Helsingistä, Rebecca Åkers Mustasaaresta ja Jenni Jokinen Sastamalasta. Heidät esitellään kukin vuorollaan Demokraatin painetussa lehdessä ja verkossa. Verkossa esittelyjen jatkona on myös finalistit kisaan ehdottaneiden ihmisten perusteluja sille, miksi hänen ehdokkaansa on Vuoden valtuutettu 2023.

Kisan voittaja valitaan avoimella yleisöäänestyksellä, joka käynnistyy tammikuun lopussa, kun kaikki ehdokkaat on esitelty. Vuoden valtuutettu palkitaan komean tittelin lisäksi tuhannen euron matkalahjakortilla, ja hänestä tehdään pitkä henkilöhaastattelu Demokraattiin.

Finalisteista ensimmäisenä esittelyvuorossa on Jani Kokko. Lue hänen esittelynsä täältä. Kaikkien finalistien esittelyt julkaistaan vuorollaan Vuoden valtuutettu -sivulla, josta löytyvät myös menneiden vuosien kisajutut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE