Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

WP: Meksiko valmis tiukentamaan rajavalvontaa – rajalle jopa 6 000 sotilasta

Meksiko on valmis tiukentamaan rajavalvontaansa välttääkseen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkaamat tuontitullit, kertoo Washington Post. Lehden neuvottelulähteiden mukaan Yhdysvallat ja Meksiko neuvottelevat toimista, joiden tarkoituksena on hillitä siirtolaisvirtoja Yhdysvaltoihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhtenä myönnytyksenä Meksiko on tarjoutunut lähettämään Guatemalan-vastaiselle rajalle syyskuuhun mennessä jopa 6 000 kansalliskaartin sotilasta. Tällä hetkellä Guatemalan rajalla on 1 500 Meksikon liittovaltion poliisia.

Yhdysvallat ja Meksiko neuvottelevat myös koordinoidusta turvapaikkapolitiikasta, jossa keskiamerikkalaisten olisi haettava turvapaikkaa ensimmäisessä maassa johon he saapuvat lähdettyään kotimaastaan.

Tämä merkitsee sitä, että Yhdysvaltain viranomaiset voisivat käännyttää guatemalalaiset turvapaikanhakijat takaisin Meksikoon. Hondurasilaiset ja elsalvadorilaiset turvapaikanhakijat puolestaan lähetettäisiin Guatemalaan, jonka hallituksen kanssa Yhdysvallat on myös neuvotellut.

Yhdysvallat on toistuvasti vaatinut Meksikolta tiukempia toimia.

Neuvottelulähteiden mukaan sopimus Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä ei ole vielä valmis, ja on myös epävarmaa, hyväksyykö presidentti Trump sen.

Trump on uhannut laittaa viiden prosentin tuontitullit meksikolaisille tuotteille voimaan maanantaina, jos Meksiko ei saa siirtolaisvirtoja kuriin. Tullit nousisivat viidellä prosenttiyksiköllä joka kuukausi 25 prosenttiin asti.

Lisää aiheesta

Laittomat rajanylitykset Meksikosta Yhdysvaltoihin ovat viime kuukausina olleet korkeimmalla tasollaan 13 vuoteen. Toukokuussa Yhdysvaltain rajaviranomaiset tekivät rajalla yli 144 000 kiinniottoa.

Yhdysvallat on toistuvasti vaatinut Meksikolta tiukempia toimia. Meksiko näyttää nyt taipuvan ainakin osittain Trumpin linjalle tuontitullien uhan sekä nopeasti kasvaneiden siirtolaisvirtojen takia.

Meksikolaiset ovat neuvotteluissa kehottaneet Yhdysvaltoja investoimaan Keski-Amerikan maihin, jotta siirtolaisuuden juurisyitä, kuten nälkää ja köyhyyttä, saataisiin kitkettyä. Meksikolaiset esimerkiksi ehdottivat 10 miljoonan dollarin investointia Hondurasin maaseudun peltojen kastelujärjestelmiin.

Yhdysvalloissa Trumpin tuontitulleja on vastustettu demokraattien ja jonkin verran myös republikaanien leiristä. Niiden uskotaan vahingoittavan myös Yhdysvaltojen taloutta, sillä Meksiko on maalle tärkeä kauppakumppani.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE