Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Yhdysvallat ajaa Irania nurkkaan” – Upin Aaltola pitää kiristynyttä tilannetta huolestuttavana

Saudiarabialainen öljyntankkeri Al-Marzoqah maanataina 13. toukokuuta. Alus on yksi kahdesta sabotaasi-iskussa vaurioituneesta saudiarabialaisesta öljytankkerista Persianlahdella.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola luonnehtii Iranin osittaista irtautumista ydinsopimuksesta huolestuttavaksi käänteeksi.

Erityisen yllättänyt hän ei Iranin ratkaisusta ole, koska Yhdysvallat irtautui sopimuksesta jo aiemmin ja on sen jälkeen heikentänyt Iranin mahdollisuuksia myydä öljyään kolmansiin maihin kuten Intiaan ja Kiinaan.

– Iranin ydinsopimus alkaa olla menneen talven lumia. Iran on selkä seinää vasten, kun sen öljytuloja nakerretaan ratkaisevalla tavalla. Yhdysvallat ajaa Irania nurkkaan. Nyt on kyse siitä miten Iran reagoi, Aaltola sanoo.

Yhdysvaltain suhtautuminen ydinsopimukseen muuttui ratkaisevalla tavalla presidentti Donald Trumpin hallinnon myötä. Republikaanit näkivät ydinsopimuksen Iranin kulissina, jonka suojissa maa pyrki kehittämään ydinasekapasiteettiaan.

Euroopassa sopimuksesta on pidetty kiinni, mutta Eurooppa ei Aaltolan mukaan pysty tarjoamaan Iranille samanlaisia hyötyjä kuin Yhdysvallat.

Jos ydinsopimuksesta luopuminen nähdään EU:ssa Iranin lupaavan uuden alun torppaamisena, Iranin näkökulmasta kyse on Aaltolan mukaan valtapelistä.

– Voitolle on ehkä pääsemässä sotilaallisista tahoista tärkein eli vallankumouskaarti. Iranin linja on koventumassa. Viestinä on, että länteen ei voi luottaa.

”Trumpin kokematon hallinto ei ajattele niin strategisesti.”

Yhdysvalloissa koventunut linja on pantu merkille ja Yhdysvallat on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan Persianlahdella. Aaltolan mukaan käynnissä on varautuminen mahdolliseen iskuun Yhdysvaltain intressejä kohtaan.

Saudi-Arabia raportoi muutamia tunteja sitten öljytankkereihinsa kohdistuneesta sabotaasi-iskusta Hormuzinsalmessa. Toistaiseksi iskun tekijää ei ole nimetty.

– Tilanne on huolestuttava. Iran todennäköisesti vastaa sanktiokiristyksiin jollakin ikävällä tavalla. Se tekee tilanteesta riskaabelin, Aaltola sanoo.

Aaltola ei usko, että Yhdysvallat toivoisi alueelle aseellista konfliktia, koska sillä ei ole Persianlahdella tällä hetkellä riittävää aseistusta.

Aaltola ei pidä mahdottomana, etteikö jonkinlaisesta konfliktista voisi olla hyötyä Trumpin kannatuksen kohentamisessa ennen tulevia vaaleja.

– Yksi perinteinen asia on, että sisäiset ongelmat ulkoistetaan hallittavissa olevaan ulkoiseen konfliktiin. Sama voi päteä Yhdysvaltain lisäksi myös Iranin ja Saudi-Arabian suhteisiin tuolla alueella.

Aseellista konfliktia vastaan puhuu Yhdysvaltain puolelta myös vähentynyt riippuvuus Lähi-idän öljystä.

– Perinteinen ajatus, että tässä toteutettaisiin öljysidonnaisia intressejä, ei välttämättä päde. Keskeisinä on Saudi-Arabia ja Iran. Trumpin kokematon hallinto ei ajattele niin strategisesti, Aaltola sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE