Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Yhdysvallat ja Kanada jäljittävät korkealla lentäviä vakoiluilmapalloja

iStock
Ilmakuva Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonista vuonna 2009.

Myös Kanadan viranomaiset ilmoittivat perjantaina Suomen aikaa seuraavansa korkealla lentävää mahdollista vakoiluilmapalloa ilmatilassaan. Yhdysvallat oli aikaisemmin kertonut jäljittävänsä kiinalaista vakoiluilmapalloa, joka lentää korkealla Yhdysvaltojen yläpuolella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan kiinalaisalus vaikutti tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia.

-  Kanadan tiedusteluviranomaiset työskentelevät yhdessä amerikkalaisten kumppaniensa kanssa ja ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin toimiin turvatakseen Kanadan arkaluonteiset tiedot ulkomaisen tiedustelun uhalta, sanottiin Kanadan puolustusministeriön lausunnossa.

Kanadan viranomaiset eivät kertoneet, minkä maan lähettämä maan ilmatilassa mahdollisesti havaittu kohde voisi olla.

PRESIDENTTI Joe Bidenin pyynnöstä puolustusministeri Lloyd Austin ja maan korkeat sotilaskomentajat laativat suunnitelman ilmapallon ampumisesta alas. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska tuhotusta ilmapallosta syntyvän romun arveltiin vaarantavan ihmisiä maanpinnalla.

Asiasta kertoi toimittajille nimettömäksi jättäytynyt virkamieslähde. Ilmapallon kerrotaan lentävän Yhdysvaltain luoteisosien yläpuolella. Alueella on useita tarkkaan varjeltuja Yhdysvaltain asevoimien laitoksia, kuten ilmavoimien tukikohtia ja ohjussiiloja.

-  Selvästi tämä ilmapallo on tarkoitettu tiedusteluun, ja nykyinen lentoreitti vie sen usean arkaluontoisen kohteen yli, virkamieslähde kommentoi.

ILMAPALLON aiheuttama tiedusteluvaara arvioidaan kuitenkin vähäiseksi. Ilmapallon kerrotaan saapuneen Yhdysvaltain ilmatilaan pari päivää sitten, ja se oli Yhdysvaltain tiedustelun tutkalla jo kauan ennen tätä.

Yhdysvaltain hävittäjät lähetettiin tarkastamaan ilmapallo sen ollessa Montanan osavaltion yllä. Ilmapallo lentää niin korkealla, ettei siitä ole vaaraa kaupalliselle lentoliikenteelle.

Kiina on lähettänyt tiedusteluilmapalloja Yhdysvaltoihin aiemminkin, mutta nyt havaittu pallo on ollut Yhdysvaltain ilmatilassa tavallista pidempään.

Virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat on esittänyt protestin Kiinalle havaitsemastaan ilmapallosta. Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat viime aikoina kiristyneet muun muassa Taiwaninsalmen jännitteiden takia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE