Ulkomaat
21.5.2019 04:13 ・ Päivitetty: 21.5.2019 04:13
Yhdysvallat lykkää Huawei-kieltoa elokuun puoliväliin – merkittäviä vaikutuksia amerikkalaisyrityksiin
Yhdysvallat lykkää kiinalaisyhtiö Huaweihin kohdistuvaa teknologian vientikieltoa elokuun puoliväliin, kertoo uutistoimisto AFP.
Kauppaministeriön mukaan 90 päivän lisäaika tarvitaan, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtivät sopeutua määräykseen.
Presidentti Donald Trumpin määräämän kiellon sisältöä ei ole tarkoitus muuttaa. Trumpin hallinto on käytännössä asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää. Päätöstä on perusteltu turvallisuussyillä.
Kauppaministeriön asiakirjan mukaan viranomaiset haluavat antaa Huaweille ja sen kumppaneille aikaa muun muassa päivittää ohjelmistojaan ja huolehtia nykyisistä sopimusvelvoitteistaan. Päätös koskee sopimuksia, jotka on tehty ennen viime viikon torstaita.
Wall Street Journalin mukaan aikalisä koskee vain osaa Huawein asiakkaista ja komponenttitoimittajista. Lehden mukaan poikkeuksia myönnetään muun muassa Yhdysvaltojen maaseudulla toimiville operaattoreille ja muille toimijoille, jotka ovat riippuvaisia Huawein laitteista.
Puolijohdeteollisuuden etujärjestö kertoo pyrkivänsä vaikuttamaan Trumpin hallintoon saadakseen poikkeukset koskemaan myös sen alan yrityksiä.
Kiellolla on arvioitu olevan merkittäviä vaikutuksia yhdysvaltalaisiin yrityksiin. Viime vuonna yhdysvaltalaisyritykset myivät arviolta 11 miljardin dollarin eli liki 10 miljardin euron arvosta komponentteja Huaweille.
Yhdysvalloissa isot teknologiayritykset ovat jo ryhtyneet puntaroimaan määräyksen seurauksia. Ohjelmistojätti Google kertoi noudattavansa määräystä, ja mediatietojen mukaan yhtiö on perunut Huawein Android-lisenssin. Se tarkoittaa, että Huawein älypuhelimissa ei jatkossa olisi valmiina Googlen omia palveluja kuten Gmailia ja Google Mapsia, joihin Android-laitteiden käyttäjät ovat tottuneet Kiinan ulkopuolella.
Trumpin Kiina-politiikka ollut poukkoilevaa
Uutistoimisto Bloombergin mukaan yhdysvaltalaiset elektroniikkavalmistajat kuten Intel ja Qualcomm ovat viestittäneet työntekijöilleen keskeyttävänsä toistaiseksi tavarantoimitukset Huaweille.
Kiinalaisyhtiö on maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja ja maailman johtava verkkolaitteiden valmistaja.
Trumpin hallinto on jo pidempään pyrkinyt rajoittamaan Huawein liiketoimia ja syyttänyt yhtiötä muun muassa teknologiavarkauksista ja yrityksistä vakoilla Yhdysvaltoja laitteidensa avulla.
Samaan aikaan Yhdysvaltojen kauppasota Kiinan kanssa ei näytä lientymisen merkkejä. Yhdysvallat korotti äskettäin kiinalaistuotteille asetettuja tulleja, kun kauppaneuvottelut eivät tuottaneet ratkaisua.
Trumpin politiikka myös Kiinan suhteen on ollut poukkoilevaa, ja jotkut asiantuntijat ovat epäilleet, perutaanko Huaweita koskevat määräykset lopulta kokonaan.
Huawein mukaan päätösten konkreettiset seuraukset kuluttajille eivät ole täysin selvillä edes yhtiön sisällä.
Myös kiinalaisvalmisteiset dronet tähtäimessä
Yhdysvaltojen hallinto on varpaillaan myös muiden kiinalaisyritysten muodostamista turvallisuusriskeistä. Uutiskanava CNN:n mukaan maan kansallisen turvallisuuden ministeriö on antanut varoituksen kiinalaisvalmisteisista lennokeista. Ministeriön kyberturvallisuusviranomaisten mukaan dronet saattavat lähettää arkaluonteista tietoa valmistajilleen Kiinaan, jossa maan hallitus voi päästä tietoihin käsiksi.
CNN:n haltuunsa saamassa raportissa ei nimetä yksittäisiä valmistajia, mutta arviolta lähes 80 prosenttia Yhdysvalloissa ja Kanadassa käytetyistä lennokeista tulee DJI:ltä, jonka pääkonttori sijaitsee Kiinan Shenzhenissä. Skylogic Research -yhtiön mukaan DJI valmistaa noin kolme neljäsosaa koko maailmassa käytettävistä lennokeista.
Yhdysvaltojen lainvalvontaviranomaiset hyödyntävät droneja yhä enemmän työssään esimerkiksi taatakseen jonkin kohteen turvallisuuden. Käyttäjiä kehotetaan olemaan varuillaan ostaessaan lennokkeja Kiinasta ja rajoittamaan laitteen pääsyä tietoverkkoihin.
DJI sanoo tiedotteessa, että se tarjoaa asiakkailleen ”täyden kontrollin siitä, miten heidän dataansa kerätään, tallennetaan ja välitetään”.
Kiinalaisvalmistajien lennokit ovat olleet aiemminkin Yhdysvaltojen huolenaiheena. Vuonna 2017 Yhdysvaltojen armeija asetti DJI:n lennokit käyttökieltoon epäiltyään, että yhtiö jakaa kriittistä infrastruktuuria ja lainvalvontaa koskevaa tietoa Kiinan hallituksen kanssa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.