Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Yhdysvaltain puolustusministeri: Pohjois-Korean joukkoja on saapunut Venäjälle

LEHTIKUVA / AFP / ANTHONY WALLACE

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on vahvistanut, että Pohjois-Korean joukkoja on saapunut Venäjälle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Austin kertoi toimittajille, ettei joukkojen tarkoituksesta ole vielä varmuutta. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post.

Etelä-Korea kertoi aiemmin keskiviikkona oman tiedustelutietonsa pohjalta, että Pohjois-Koreasta on lähetetty 1 500 uutta sotilasta Venäjälle.

Venäjällä olevien pohjoiskorealaisten sotilaiden kokonaismääräksi Etelä-Korea arvioi nyt 3 000. Joulukuuhun mennessä määrän arvellaan kasvavan 10 000:een.

Sotilasliitto Naton tiedottaja Farah Dakhlallah sanoi, että “liittolaisilla on vahvistettuja todisteita siitä, että Pohjois-Korean joukkoja on lähetetty Venäjälle”. Dakhlallah ei nimennyt, mitä maita hän liittolaisilla tarkoitti.

-  Jos nämä joukot on tarkoitettu taistelemaan Ukrainassa, se merkitsisi merkittävää eskalaatiota Pohjois-Korean tuessa Venäjän laittomalle sodalle ja olisi jälleen uusi merkki Venäjän merkittävistä tappioista rintamilla, Dakhlallah sanoi lausunnossaan.

Naton pääsihteeri Mark Rutte sanoi viimeksi tiistaina, ettei voi vahvistaa, onko Pohjois-Korean sotilaita Ukrainassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että Venäjällä oltaisiin kouluttamassa kaksi pohjoiskorealaista prikaatia, joissa kummassakin olisi enimmillään 6  000 sotilasta.

Saksa kertoo kutsuneensa Pohjois-Korean lähettilään puhutteluun maan Venäjälle antamasta tuesta. Saksan ulkoministeriön mukaan joukkojen lähettäminen olisi vakava kansainvälisen oikeuden rikkomus.

VIELÄ maanantaina Pohjois-Korean YK-lähettiläs kiisti, että maan sotilaita olisi lähetetty auttamaan Venäjää Ukrainan sodassa.

-  Mitä tulee niin kutsuttuun sotilasyhteistyöhön Venäjän kanssa, delegaatiollani ei ole mitään tarvetta kommentoida tällaisia perättömiä stereotyyppisiä huhuja, edustaja kertoi YK:n yleiskokouksen komiteakokouksessa myöhään maanantaina paikallista aikaa New Yorkissa.

Ukraina kehotti keskiviikkona rintamalle mahdollisesti päätyviä Pohjois-Korean sotilaita antautumaan.

Etelä-Korean mukaan sen tiedustelu on havainnut, että Pohjois-Korean sotilaiden perheitä on siirretty ja eristetty. Tätä pidetään keinona ulkomaille lähetettyjen sotilaiden kontrolloimiseksi.

Etelä-Korean tiedustelun mukaan Venäjän armeija on rekrytoimassa suurta määrää korean kielen tulkkeja.

TIISTAINA aihetta kommentoinut presidentti Alexander Stubb ei pidä pohjoiskorealaisten joukkojen mahdollista liittymistä Venäjän rinnalle askeleena kohti suursotaa.

-  Jos pohjoiskorealaisia joukkoja nähdään osana Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan, en lähtisi ylitulkitsemaan sen merkitystä enkä kutsuisi sitä askeleeksi kohti suursotaa tai maailmansotaa, sanoi Stubb tiedotustilaisuudessaan Saksassa tiistaina.

Stubbin mukaan kyseessä olisi lähinnä esimerkki Venäjän heikkoudesta. Stubbin mukaan on jäänyt vähemmälle huomiolle, mitä Kiina ajattelee Pohjois-Korean mahdollisesta roolista sodassa. Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb tekevät ensi viikolla valtiovierailun Kiinaan, ja Stubb tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

-  Aion kyllä varmasti Kiinan presidentiltä kysyä, mikä on Kiinan suhtautuminen siihen, että Venäjä käyttää pohjoiskorealaisia joukkoja tässä sodassa, Stubb sanoi.

SOTATIETEIDEN dosentti Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta kertoi viime viikolla STT:lle uskovansa, että pohjoiskorealaisten joukkojen esille nostaminen voi palvella ukrainalaisten tavoitetta pitää maataan keskusteluissa, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kauden loppu alkaa lähestyä.

-  Tämä taas liittyy suurempaan kuvioon, jossa Bidenilta toivotaan nyt isoja päätöksiä ja vahvempaa tukea Ukrainalle, mitkä voisivat sitten jatkua helpommin seuraavan presidentin aikana, Käihkö sanoi.

Kyseessä voi kuitenkin Käihkön mukaan olla myös sodan laajentuminen, jos annetut tiedot pitävät paikkansa.

-  Eihän siellä minkään muun maan virallisia joukkoja ole kummankaan puolella aiemmin ollut. Eikä varsinkaan taistelujoukkoja, joista tässä tapauksessa on puhuttu.

Ulkopoliittisen instituutin Ukrainaan erikoistuneen ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan esille nostetuilla luvuilla, noin 10  000:lla, ei ole sodan kannalta suurta merkitystä.

-  Putinilla on joidenkin arvioiden mukaan tällä hetkellä 600 000-700 000 miehen joukot eturintamalla. Luvut ovat siis siihen verrattuna pieniä, Moshes sanoi STT:lle viime viikolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE