19.9.2016 17:29 ・ Päivitetty: 19.9.2016 17:29
Yhtenäiselle Venäjälle murskavoitto – Venäjällä edessä arvaamattomat viisi vuotta
Yhtenäisen Venäjän voitto oli odotettavissa, mutta maanantaiaamun vaalitulos oli silti häkellyttävä. Valtapuolue keräsi duuman vaaleissa kaikkien aikojen enemmistön, 344 paikkaa, mikä käytännössä tarkoittaa puolueen pystyvän muuttamaan perustuslakia yksinään.
Maanantaina Yhtenäinen Venäjä julisti tuloksen olevan selvästi merkki siitä, että kansa tukee presidentti Vladimir Putinin mahdollista ehdokkuutta presidentinvaaleissa 2018. Putinin mukaan tulokset olivat reaktio ”ulkoiseen paineeseen”.
– Tämä on reaktio yrityksiin painostaa Venäjää ulkoapäin, uhkauksiin, sanktioihin ja yrityksiin heiluttaa maamme tilaa sisältäpäin, Putin sanoi.
Kaikki edustajat Kremlin taskussa
Todellisuudessa Yhtenäisen Venäjän siivitti voittoon uudentyyppinen vaalitapa ja alhainen äänestysprosentti.
Vaaleissa käytettiin uutta sekoitettua vaalijärjestelmää, jossa puolet edustajista valittiin suorilla henkilövaaleilla tietyissä vaalipiireissä. Juuri näissä vaalipiireissä Yhtenäinen Venäjä kahmi edustajia. 225 paikasta 203 meni valtapuolueelle.
Ironista sinänsä, että juuri sekoitetun vaalijärjestelmän käyttöä on Venäjällä pidetty askeleena kohti demokraattisempia vaaleja: kun edustajat valitaan vaalipiireittäin, on heidän kuunneltava enemmän oman alueensa äänestäjiä. Lisäksi yhden edustajan vaalipiirien nähtiin antavan mahdollisuuden oppositiolle, sillä tunnettu ehdokas olisi voinut päästä läpi vaikka puolueen kannatus olisikin jäänyt matalaksi.
Lisää aiheesta
Todellisuudessa oppositioehdokkailla ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia jättipuolueen vaalikoneistoa vastaan, eivätkä piireittäin valitut edustajat lisää alueiden itsenäisyyttä. Pikemminkin järjestelmä vain lisää yhden suojakerroksen tyytymättömien kansalaisten ja Kremlin välille. Nyt vaalipiireittäin valittuja edustajia on helppo syyttää, kun palkat jätetään maksamatta, työpaikat häviävät ja tiet rapistuvat.
Edustajat taas ovat uskollisia ensisijaisesti paikalliselle eliitille, joka on suoraan sidoksissa Kremliin. Näin vallan vertikaali koneiston alimmista osasista aina huipulle Moskovaan vain vahvistuu.
Legitimiteetti ei kiinnosta
Vaaleissa 64,2 prosenttia äänioikeutetuista jätti kokonaan äänestämättä.
Käytännössä päätöksen valtapuolueen voitosta teki siis vain se 25,8 prosenttia kaikista äänioikeutetuista, jotka äänestivät Yhtenäistä Venäjää, oli kyse sitten vapaasta tahdosta tai vaalivilpistä. Maanantaina keskusvaalilautakunnan tarkentuneet tiedot vain vahvistivat sunnuntaina saatuja vilppiraportteja. Yhtenäinen Venäjä sai sadoilla tuhansilla äänestyspaikoilla yli 80 prosenttia äänistä. Muille puolueille yli kolmanneksen ylittävä osuus oli harvinaisuus.
Vaalien suurimpana ongelmana nähtiin kuitenkin alhainen äänestysprosentti. Sen pääsyyksi ehdotettiin muun muassa suurten puolueiden lähes näkymättömiä vaalikampanjoita sekä äänestäjien menetettyä uskoa oman äänen vaikutusvaltaan.
Selvin syy on kuitenkin se, etteivät vaalit perusvenäläistä kiinnosta. Duumassa määrää joka tapauksessa yksi puolue.
Juuri niin vallanpitäjät haluavat kansan ajattelevan. Enää edes kosmeettiselle keskustelulle ei ole duumassa tarvetta. Yhtenäinen Venäjä voi uudistaa ja muutella lakeja ilman sellaisia hömpötyksiä hyvin helposti ja nopeasti.
Venäjällä on nyt edessään arvaamattomat viisi vuotta.
STT-Iida Tikka, Moskova
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.