Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Yhtiöittämisen vaaroista

Kolme kiinalaista kaverusta Bu, Chu ja Fu muuttivat Amerikkaan ja perille päästyään he päättivät muuttaa nimensä amerikkalaisiksi: Bu muutti nimekseen Buck, Chu muutti nimekseen Chuck. Fu päätti lähteä takaisin Kiinaan.

Selvä virhearvio, toki herra Fulla olisi ollut muitakin vaihtoehtoja. Samoin vaihtoehtoja olisi ollut myös meillä demareilla, mutta niinpä vain sote-kannanotto kytkettiin taas kerran kuntiin. Eipä siinä mitään, jos kuntatalous olisi hyvissä voimissa, mutta kun ei ole.

Lisäresursseja perusterveydenhuolto kuitenkin kaipaa, ei integraatiota. Julkisen sektorin perusterveydenhuollossa on kaksi vakavaa ongelmaa: 1) lääkäriin ei pääse yhtä sujuvasti kuin yksityisellä sektorilla ja 2) kun lääkäriin pääsee, lääkäri ei kirjoita lähetettä sairaalaan, koska se tulee kunnalle liian kalliiksi. Sairaalaan pääsee vain ambulanssilla – tai yksityislääkärin lähetteellä. Näihin ongelmiin demarien sote-kannanotto ei tarjoa ratkaisua, tosin eipä tarjoa hallituskaan, säästöjä vain.

Julkisella sektorilla työskentelee noin 24 prosenttia kaikista työllisistä, 76 prosenttia työskentelee siis yksityisellä sektorilla, pääosa siis – yhtiöissä.

Sosiaalipalveluissa yksityisen osuus henkilöstöstä oli 31 prosenttia, terveyspalveluissa 20 prosenttia.

Demarin artikkelissa 4.8.2016 Jouko Marttila totesi varsin osuvasti: ”Puolueiden välistä eroa yritetään ylläpitää retoriikalla ja korostetaan vanhoja ideologisia argumentteja, joilla ei ole enää tarttumapintaa äänestäjissä eikä todellisuudessa.” Erityisesti tämä mielestäni koskee keskustelua julkisen ja yksityisen sektorin työnjaosta.

Selkokielellä tämä tarkoittaa sitä, että parjaamalla yksityistä sektoria ja yhtiöitä SDP torjuu sekä yksityisellä sektorilla työtä tekevät että yksityisiä palveluja käyttävät – ja leimautuu vain valtion ja kuntien työntekijöiden edunvalvojaksi. Näillä eväillä ei nousta suurimmaksi puolueeksi, ei edes suurimmaksi kuntapuolueeksi.

Ymmärrettävää on huoli ylikansallisten yhtiöiden kasvavasta roolista sote-sektorilla: emme halua verovarojen valuvan suuryhtiöiden voittoihin. Tähän on kuitenkin olemassa yksinkertainen lääke. Valtio voi tulevana maksajana määrittää palveluille niin alhaisen taksan, että kohtuuttomia voittoja ei synny – vai onko joku kuullut voittoa tuottavasta sairaanhoitopiiristä? Ja sairaanhoitopiirit saavat rahansa kunnilta raha seuraa potilasta –periaatteella.

Kiintoisaa, että Suomessa on olemassa sairausvakuutus, jota Kela pyörittää ja jokainen maksaa tuloistaan sairausvakuutusmaksua. Kummallista, että kukaan ei ole esittänyt, että tällä järjestelmällä voitaisiin sote-rahoitus hoitaa. Aivan varmasti ihmiset maksavat mieluimmin sairausvakuutusmaksua kuin maakuntaveroa tai aluekuntaveroa. Siis jos palvelut pelaisivat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE