Ulkomaat
26.9.2024 05:14 ・ Päivitetty: 26.9.2024 05:14
YK:n turvallisuusneuvostossa Stubb nosti tapetille sen uudistamistarpeet – ”Veto-oikeus on osa tätä puutetta”
Presidentti Alexander Stubb penäsi YK:n turvallisuusneuvoston uudistamista myös turvallisuusneuvostossa pitämässään puheenvuorossa. Stubb piti puheenvuoron Pohjoismaiden edustajana turvallisuusneuvoston avoimessa keskustelussa hetki sen jälkeen, kun hän oli puhunut YK:n yleiskokouksessa.
Stubb totesi, että turvallisuusneuvosto ei aina toteuta sitä, mitä siltä odotetaan.
- Veto-oikeus on osa tätä puutetta. Pohjoismaat katsovat, että veto-oikeutta olisi käytettävä erittäin maltillisesti, mahdollisimman avoimesti ja YK:n peruskirjaa tiukasti noudattaen, Stubb sanoi.
- Turvallisuusneuvoston kokoonpanoon on puututtava. Sen olisi vastattava paremmin 2000-luvun globaalia todellisuutta. Afrikan aliedustus on erityisen silmiinpistävä. Myös muut epätasapainot olisi korjattava.
Yleiskokouksen puheessaan presidentti oli sanonut, että pysyvillä jäsenmailla oleva veto-oikeus pitäisi poistaa. Hän oli myös esitellyt suunnitelmansa, jonka mukaan pysyvien jäsenten määrä pitäisi nostaa viidestä kymmeneen. Pysyviä jäsenmaita ovat nykyisin Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska.
”Hyökkääjän on lopetettava sota”
STUBB korosti jäsenmaiden vastuuta sotien lopettamiseksi ja rauhan edistämiseksi.
- Turvallisuusneuvoston päätöslauselmien täytäntöönpano riippuu jäsenvaltioiden ponnisteluista. Viime kädessä suurin osa sotaa ja rauhaa koskevista päätöksistä tehdään paikallisella tasolla.
Presidentti nosti esiin sodat Gazassa, Ukrainassa ja Sudanissa. Stubbin mukaan rauhan saamiseksi Gazaan maiden olisi käytettävä vaikutusvaltaansa varmistaakseen kansainvälisen oikeuden noudattamisen, kestävän tulitauon ja panttivankien vapauttamisen.
- Rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa hyökkääjän on lopetettava sota, ja meidän on varmistettava, että YK:n peruskirjaa räikeästi rikkonut turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen joutuu vastuuseen.
Stubb peräänkuulutti osallistavaa johtajuutta ja sanoi, että rauhaa ei voida saavuttaa vain samanmielisten tai samankokoisten maiden kesken. Hän toivoi naisille ja nuorille suurempaa roolia konfliktien ratkaisemisessa.
- Perimmäinen tavoitteemme ei saa olla ainoastaan konfliktien ratkaiseminen, vaan myös niiden ehkäiseminen. Tämä edellyttää meiltä jokaiselta omistautunutta ja osallistavaa johtajuutta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.