Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Yli puolet aikoo suunnata ravintolaan heti ensi viikosta: ”Asiakkaiden paluuta odotetaan hartaasti, mutta…”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Taloustutkimuksen kyselytutkimuksen mukaan kuluttajat odottavat ravintoloiden avautumista innolla. 58 prosenttia vastanneista aikoo käyttää ravintolapalveluita vähintään melko todennäköisesti ravintoloiden sulkuvelvoitteen loputtua.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Taloustutkimus teki Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimeksiannosta kyselytutkimuksen kuluttajien aikomuksesta käyttää ravintolapalveluita kesäkuun alusta alkaen, kun ravintolat avaavat ovensa.

29 prosenttia haastatelluista arvioi käyttävänsä ravintolapalveluita hyvin todennäköisesti ja vastaavasti 29 prosenttia melko todennäköisesti. Viidennes pitää hyvin ravintolapalveluiden käyttöä hyvin epätodennäköisenä.

Vuonna 2018 tehdyn ravintolaruokailun trenditutkimuksen mukaan viidennes kuluttajista ei käytä ravintolapalveluita normaaliaikanakaan.

Ravintolapalveluiden suurkäyttäjistä 25–49-vuotiaista noin 70 prosenttia aikoo käyttää ravintolapalveluita vähintään melko todennäköisesti.

Lapsiperheistä ravintolapalveluita aikoo käyttää vähintään melko todennäköisesti 67 prosenttia.

– Erityisen ilahtunut olen siitä, että ravintolapalveluiden suurkäyttäjät, 35–49-vuotiaat, aikovat nauttia ravintolapalveluista tulevana kesänä. Tämä luo hyvän pohjan ravintoloiden avaamiselle ja lomautettujen työntekijöiden kutsumiselle takaisin töihin, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

Lapin mukaan eduskunnan päätös leikata 50 prosenttia asiakaspaikoista tekee tilanteesta kuitenkin vaikean.

– Asiakkaiden paluuta odotetaan alalla hartaasti, mutta ravintoloiden aukaiseminen näistä lähtökohdista on hankalaa. Kun ravintola-alan liikevoittoprosentti on normaalina talousaikana vain 1–4 prosenttia liikevaihdosta, on kannattava toiminta rajoitusten voimassa ollessa käytännössä lähes mahdotonta.

Lappi esittää, että asiakaspaikkojen enimmäismäärä pitäisi nostaa vähintään 75 prosenttiin kesäkuun puolivälissä, ja kaikki ravintolatoiminnan rajoitukset poistaa mahdollisimman pian.

Hän arvioi, että ravintolat pystyvät huolehtimaan asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta ravintolatilan ja palvelun erityisluonteen huomioivalla omavalvonnalla.

– Ala tunnistaa vastuunsa. Kysynnän ja työllisyyden parantamiseksi tarvitaan myös muita keinoja.

Lapin mukaan ravintola-anniskelun ja ruokatarjoilun arvolisävero pitäisi alentaa 10 prosenttiin 12 kuukauden määräajaksi. Samalla 10 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien matkailu-, liikunta- ja kulttuuripalvelujen arvonlisävero tulisi alentaa 5 prosenttiin.

– Ravintola-alan pääseminen nopeasti jaloilleen on välttämätöntä paitsi alalle myös valtiontaloudelle ja työllisyydelle. Ravintola-ala työllistää työvoimatutkimuksen mukaan suoraan 81 000 henkilöä. Lisäksi ala työllistää välillisesti noin 36 000 henkilöä, Timo Lappi perustelee.

Taloustutkimuksen 25.–28.5.2020 toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE