Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

28.2.2022 18:03 ・ Päivitetty: 1.3.2022 06:52

”Ymmärrän hyvin, että suomalaisten kannat ovat muutoksessa” – näin Marin kommentoi omaa Nato-näkemystään

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys tulee todennäköisesti nousemaan esille tiistaina puolueiden Ukrainan tilannetta koskevissa keskusteluissa. Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) kysyttiin tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana, onko Suomen Nato-jäsenyyttä syytä alkaa viedä eteenpäin.

Demokraatti

Demokraatti

-  Mitä tulee keskusteluun Suomen liittoutuneisuudesta tai liittoutumattomuudesta, niin kyllä tästäkin tullaan käymään parlamentaarista keskustelua. Meillä on huomenna parlamentaarinen kokoontuminen kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa, missä me tulemme käymään tätä tilannetta yhteisesti läpi. Tulemme varmasti keskustelemaan myös tästä kysymyksestä, Marin sanoi.

Myöhemmin illalla hän tarkensi Twitterissä, että parlamentaarinen keskustelu koskee Ukrainan tilannetta, ja että laajempaa keskustelua Suomen linjasta sotilaalliseen liittoutumiseen ei käydä.

-  Koska kansalaisaloite koskien Nato-jäsenyyttä on kerännyt tarvittavan määrän allekirjoituksia ja etenee eduskuntaan, on syytä kuulla puolueiden näkemyksiä asian käsittelystä. Tästä näkökulmasta asia on myös huomisessa parlamentaarisessa tilaisuudessa esillä, Marin tviittasi.

Marin ei tiedotustilaisuudessa paljastanut omaa kantaansa Nato-jäsenyyteen.

– Pääministerinä pidättäydyn vastaamasta kysymykseen omasta henkilökohtaisesta kannastani.

Marin kertoi ymmärtävänsä hyvin, että suomalaisten kannat ovat muutoksessa Nato-jäsenyydestä Venäjän toiminnan takia.- Moni, joka on aikaisemmin ollut ehkä jäsenyyttä vastaan tai empivällä kannalla, on nyt muuttanut kantaansa myönteiseksi jäsenyydelle.

Lisää aiheesta

Hän veikkasi, että tähän löytyy kaksi syytä.

– Ensimmäinen on se raja, minkä yli Venäjä on jo mennyt. Ja toinen liittyy tietysti siihen, että jos Venäjä jonkun rajan ylittää, olemmeko siinä tilanteessa yksin vai muiden kanssa.

Ylen kysely: Yli puolet kannattaa Nato-jäsenyyttä

Ylen maanantaina julkaiseman kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi. Natoon liittymistä kannatti kyselyssä 53 prosenttia, 28 prosenttia vastusti ja 19 prosenttia oli kannastaan epävarmoja.

Taloustutkimus toteutti kyselyn viime viikolla samaan aikaan, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Kyselyn tietojen kerääminen aloitettiin Ylen mukaan päivää ennen Venäjän hyökkäystä.

Kyselyyn vastasi 1  382 henkilöä. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyseessä on historiallinen muutos suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen. Ylen mukaan jäsenyyden kannattajien määrä on noussut 34 prosenttiyksikköä vuodesta 2017, jolloin Yle kysyi asiaa edellisen kerran. Silloin jäsenyyden kannalla oli vain 19 prosenttia suomalaisista.

Taloustutkimus on selvittänyt suomalaisten Nato-kantoja edellisen kerran tammikuussa MTV Uutisten kyselyssä. Silloin jäsenyyden kannalla oli 30 prosenttia suomalaisista.

Vain vasemmistoliitossa enemmistö vastustaa

Eduskuntaan valituista puolueista ainoastaan vasemmistoliitossa Nato-jäsenyyden vastustajia on edelleen enemmän kuin kannattajia, ilmenee kyselystä. Vasemmistoliitonkin kannattajista noin neljännes toivoo Suomen liittyvän Natoon, mutta reilusti yli puolet vastustaa.

Miehet kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä naisia enemmän, mutta myös naisten keskuudessa jäsenyyden kannatus on suurempaa kuin vastustus.

Yle kysyi myös, pitäisikö Suomen Nato-jäsenyydestä järjestää kansanäänestys. Suomalaisista 41 prosenttia kannattaa kansanäänestystä, 48 prosenttia vastustaa ja 10 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Myös yhä useampi ruotsalainen kannattaa maansa liittymistä Natoon. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n viime viikolla julkistamassa kyselyssä 41 prosenttia kannatti jäsenyyttä, kun taas 35 prosenttia vastusti sitä.

Ylen kyselyn perusteella jäsenyyden kannatus nousisi Suomessa 66 prosenttiin, mikäli Ruotsi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä.

Uutista korjattu 1.3. kello 8.52. Nato-asiaa ei käsitellä eduskunnassa, vaan eduskuntapuolueet käyvät Ukrainan tilanteesta parlamentaarisen keskustelun, jossa Nato-kysymys saattaa nousta esille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU