Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

1.12.2020 10:16 ・ Päivitetty: 1.12.2020 10:16

Yrittäjien Pentikäinen luukuttaa: ”Moni pohtii oikeutetusti, mihin järjestöjä tarvitaan”

Markus Sommers

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen toteaa, että hallitus ulkoisti yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisen ”korporaatioille”, koska asia on poliittisesti erittäin hankala.

Demokraatti

Demokraatti

Pentikäinen arvioi blogissaan proessia, jolla yritetään saada vähintään 10 000 uutta työpaikkaa ikääntyneille työntekijöille. Työmarkkinakeskusjärjestöt kertoivat eilen, että sopua ei syntynyt. Hallitus oli antanut esityksille määräajan marraskuun loppuun.

– Hallitus halusi antaa järjestöille mahdollisuuden näyttää roolia. Siksi hallitus oli ymmärrettävästi pettynyt, kun järjestöt eivät pystyneet sopimaan ohjelmasta.

Pentikäinen uskoo, että hallitukselle olisi ollut poliittisesti helpompi viedä läpi ohjelma, joka on muiden tekemä ja järjestöjen valmiiksi kuittaama.

– Nyt se joutuu ottamaan vastaan kansalaisten kritiikin suoraan itse. Ministereiden ensikommentit osoittavat, että päätöksenteosta ei tule helppoa, hän toteaa blogissaan.

Pentikäisestä näyttää siltä, että työmarkkinakeskusjärjestöillä oli tosi yritys löytää ratkaisu. Hän löytää siihen monta syytä.

– Ensiksi korporaatiot neuvottelivat koko kaksikantaisen järjestelmän olemassaolon oikeutuksesta. Kun sopua ei saatu, moni pohtii oikeutetusti, mihin järjestöjä tarvitaan, jos ne eivät pysty sopimaan.

Lisää aiheesta

Hänen mukaansa varsinkin palkansaajapuoli neuvotteli myös tukemansa hallituksen asemasta.

– Jos sopu olisi saatu, se olisi ehkä hitusen helpottanut hallituksen tilannetta. Elinkeinoelämän keskusliitolla EK:lla ei ole samanlaista poliittista tarvetta tukea hallitusta – eikä myöskään jäsentensä mandaattia pitää hengissä korporatiivista järjestelmää. Siksi sen oli mahdollista torjua palkansaajapuolen työllistämisen hintaa nostavia ehdotuksia, vaikka eläkeputki olisi saatu poistettua.

”Hallituksen pitää kantaa se vastuu, joka sille kuuluu.”

Pentikäisen mukaan prosessi osoittaa, että kaksikantainen valmistelu kuuluu menneeseen maailmaan eikä siihen pidä yrittää väkisin palata.

– Hallituksen pitää kantaa vastuu työllisyystoimista itse. Valmistelua voi ja kannattaa tukea laadukkaalla kolmikantaisella valmistelulla, johon osallistuvat hallituksen johdolla kaikki ne tahot, joita asia koskee.

Yrittäjien toimitusjohtaja kritisoi sitä, että nyt neuvottelupöydän ympärillä kukaan ei edustanut ammattiliittoihin kuulumattomia eli järjestäytymättömiä työntekijöitä tai työnantajia, jotka eivät kuulu EK:n jäsenliittoihin. Siksi esimerkiksi ylivoimainen valtaosa työnantajayrityksistä oli valmistelun ulkopuolella.

– Esimerkiksi eläkeputken poisto ei ole missään tapauksessa asia, joka koskee vain työmarkkinoiden perinteisiä keskusjärjestöjä.

Pentikäinen painottaa blogissaan, että maan hallituksen pitää kantaa se vastuu, joka sille kuuluu.

– Työllisyyden vahvistaminen on talouspolitiikan ytimessä. Sitä hallitus ei voi missään oloissa ulkoistaa muille. Siksi hallituksen pitää nyt tehdä määrätietoisesti toimia, jotka vahvistavat työllisyyttä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU