Politiikka
13.9.2016 18:55 ・ Päivitetty: 13.9.2016 19:44
Zyskowicz palasi toimeentulokeskusteluun – Jälleen syytös “perusoikeusfundamentalismista”
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz palasi eduskunnassa keskusteluun siitä, voivatko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saada Suomessa toimeentuloa.
Hän nosti asian yllättäen esiin käsiteltäessä kansalaisaloitetta rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkoittamisesta, vaikkei aloitteella ole suoranaista tekemistä toimeentulokeskustelun kanssa.
Yle uutiset kertoi pari viikkoa sitten, että kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhaki ei saa vastaanottorahaa, mutta voisi kuitenkin nostaa toimeentulotukea. Asiasta on tämän jälkeen taitettu peistä muun muassa Zyskowiczin ja laintuntijoiden voimin.
Zyskowicz on esittänyt Ylellä, että Suomessa ilman lupaa oleskelevalla ei ole välttämättä oikeutta toimeentulotukeen, vaikka lakiasiantuntijat näin näkisivät. Hän viittaa paperittomiin, kuten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneisiin. Asiasta haastattelun antaneen oikeustieteen professorin Juha Lavapuron mukaan toimeentulotuki kuuluu yhtä lailla paperittomille kuin Suomen kansalaisille. Lavapuronkin mukaan on kuitenkin hyvin mahdollista, että joissakin tapauksissa “välttämätön toimeentulo” voi tarkoittaa rahan sijaan aineellisia palveluita.
Zyskowicz painotti aikoinaan Yle uutisille, että hän vetää eron laillisesti ja laittomasti Suomessa olevien välille, eikä ulkomaalaisten ja Suomen kansalaisten välille ja toimeentulotuki kuuluu maassa laillisesti oleville.
Yle uutisten mukaan Helsingin hallinto-oikeus on kuitenkin ilmeisesti Lavapuron linjoilla, koska päätökset, joissa toimeentuloa ei ole paperittomalle myönnetty, on kumottu oikeudessa.
Asiaan täysistunnossa palannut Zyskowicz katsoo kantansa olevan linjassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanssa. Kansanedustajan mukaan tuomioistuin teki heinäkuussa Hollannin menettelyä koskevan hyväksyvän ratkaisun.
Lisää aiheesta
– Kyse oli etiopialaismiehestä, joka ei suostunut poistumaan kotimaahansa ja jota ei väkisin voinut käännyttää, ja Hollanti kieltäytyi antamasta hänelle muuta kuin 4 viikon toimeentulotuen ja tietyin ehdoin myös majoituksen.
Tämän jälkeen Zyskowicz kävi täysistunnossa läpi liudan sitaatteja Juhani Lavapuron medialle antamista kommenteista ja aloitti professorin ryöpytyksen omien kantojensa pohjalta.
– Eli jos ymmärrän Lavapuron oikein, että hänen mielestään meillä ei ole mitään perustetta kohdella eri tavoin sellaista ihmistä, joka on Suomessa laittomasti ja joka on meidän oikeusjärjestyksemme mukaan poistumassa ensi tilassa maasta, verrattuna sellaiseen ihmiseen, joka on maassa täysin laillisesti.
– Tiedän, että professori Lavapuro kuuluu perusoikeusfundamentalistien koulukuntaan ja olen tottunut siihen, että tuon koulukunnan piiristä voi tulla vaikka minkälaisia perustuslakitulkintoja, ennenkin “perusoikeusfundamentalismi”-termiä viljellyt Zyskowicz vuodatti.
Pitkän puheenvuoronsa päätteksi kansanedustaja toivoi, että eduskunnan perustuslakivaliokunta ottaisi asiaan kantaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.