Pääkirjoitukset
30.8.2017 21:05 ・ Päivitetty: 30.8.2017 07:46
Vihreiden kannatuksen kasvu ajoi demarit jopa lievään paniikkiin, mutta jo riittää itsesäälissä rypeminen
Vihreiden kannatuksen kasvu SDP:n ohi oli ilmeisesti jonkinlainen kamelinselän napsahdus, joka ajoi demarit jopa lievään paniikkiin. Sen verran rajua oli puolueen sisäinen riepottelu, kun puolueen puheenjohtaja Antti Rinne käytti huonoa sanavalintaa, yhtä sanaa, puhuessaan oikeasta asiasta Kouvolassa eduskunnan demariryhmän kesäkokouksessa. Se oli etenkin omilta kohtuutonta kohtelua. Mielenkiintoista on, miksi monissa muissa puolueissa uhriutumisen asemesta tällaiset asiat pystytään ruotimaan usein neljän seinän sisällä.
Vihreät on politiikassaan onnistunut löytämään teemat, jotka puhuttelevat ihmisiä, etenkin nuorempia äänestäjiä, paremmin kuin muiden puolueiden ohjelmat. Samalla vihreiden menestys myös ihmetyttää. Sen politiikassa on pitkään ollut mukana ihmisten toiveita ja trendejä seuraavaa populismia. Vihreät on esimerkiksi lähes ominut itselleen Suomen koulutusjärjestelmän, sen luomisen ja puolustamisen.
Nykyisessä poliittisessa tilanteessa sosialidemokraattien menestymättömyys ihmetyttää. Oppositioasema ei ole tuonut nykyistä suurempaa potkua puolueen kannatukseen, vaikka hallituksen yhteenlaskettu kannatus matelee. Mielenkiintoista on myös se, että Kunnallisalan kehittämissäätiön kesällä teettämän tutkimuksen mukaan SDP on toivotuin hallituspuolue. SDP:n haluaisi hallitukseen vastanneista 43 prosenttia, kokoomuksen 41 ja keskustan 37 prosenttia.
Tällä hetkellä SDP:hen liitetään myönteisiä toiveita, joiden ei kuitenkaan koeta toteutuneen.
SDP:n ongelmista huolimatta aika monen suomalaisen sisällä elää pieni demari. SDP:n ”hallituskannatus” on kova, kun sitä vertaa julkisuudessa oleviin asenteisiin demareita kohtaan. SDP:tä ilmeisesti pidetään edelleen valtionhoitajapuolueena, mutta samalla sen halutaan olevan jotain muuta kuin se nyt on. Tilanne SDP:llä on osin samanlainen kuin ay-liikkeellä. Arvostelusta huolimatta molempia pidetään edelleen merkittävinä vaikuttajina. Tällä hetkellä SDP:hen liitetään myönteisiä toiveita, joiden ei kuitenkaan koeta toteutuneen. Ammattiliittoihin kuuluu noin kaksi miljoonaa jäsentä, joista osa paheksuu ammattiliittojen vahvaa yhteiskunnallista roolia. Mutta kun omalla työpaikalla tulee ongelmia, on ammattiliitto ensimmäinen taho, johon otetaan yhteyttä.
Sosialidemokraattiselle aatteelle on tilausta, vaikka se ei ole viime vuosina saanut Suomessa samanlaista nostetta kuin osassa muita Pohjoismaita. Britanniassa Jeremy Corbyn on nostanut työväenpuolueen kannatusta. Hän on yhdistänyt onnistuneesti populismia ja perinteistä sosialidemokraattista ajattelua. Yhdysvalloissa Bernie Sanders on pitkästä aikaa tarjonnut todellisen vasemmistolaisen vaihtoehdon. Lisäksi Corbyn ja Sanders ovat saaneet nuoret innostumaan politiikasta.
Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuspäällikkö Antti Alaja arvioi, että Yhdysvaltojen ja Britannian kaltaisissa eriarvoisissa yhteiskunnissa äänestäjät ovat alkaneet mieltää sosialidemokratian muutokselliseksi yhteiskunnalliseksi voimaksi. Tällaista viestin terävöittämistä kaipaa myös SDP, vaikka keinot ovat toiset kuin esimerkiksi Britanniassa.
Lisää aiheesta
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
28.8.2017 04:11
Keskusta ja SDP tasoissa HS-gallupissa – kokoomus kärjessä, vihreät toiseksi suosituin
19.8.2017 08:59
Kansanedustaja Susanna Huovinen: SDP:n hapuilu perinteisissä teemoissa hämmentää kannattajia ja äänestäjiä
Politiikka
17.8.2017 12:41
Ylen murheellinen gallup-mittaus: Vasemmalle vai oikealle, Antti Rinne? – ”SDP:llä on vain yksi suunta”
Politiikka
17.8.2017 08:29
Sanna Marin: Vihreiden gallup-nousu ei ole yllätys – ”Koko vasemmiston kannatuslasku sen sijaan on”
Politiikka
17.8.2017 08:07
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm: ”Gallup-tulos kiistatta huono”
17.8.2017 07:20
Kommentti: Perussuomalaisten ja vihreiden nousu todistaa, että valtarakenteet voivat ryskyä rajusti myös Suomessa, ja SDP:lle se olisi todella huono juttu