Kotimaa
18.9.2017 18:30 ・ Päivitetty: 18.9.2017 17:19
“Äärimmäisen kiehtova hahmo” – Tutkijan uuden fiktiokirjan päähenkilönä Suomen pääministerin haamu
Kirjailija ja yliopistolehtori Arto Luukkanen julkaisi tänään kolmannen kaunokirjallisen teoksensa, joka kantaa juhlallisesti nimeä ”Todellinen Sorsa”.
Fiktiivisessä teoksessa käsitellään Suomen pitkäaikaisimman pääministerin Kalevi Sorsan (1930–2004) elämää, merkitystä ja jälkikaikuja tämän haamun kautta, joka ilmestyy umpikujaan ajautuneelle kirjailijalle.
Aikaisemmissa kaunokirjallisissa teoksissaan Luukkanen on keskittynyt varsinaiseen pääaineeseensa, Venäjään. Myös papinkirjat omaava Luukkanen toimiikin Helsingin yliopistolla Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtorina.
Vaikka uutuuskirjassa löytyy yhteytensä etenkin Ukrainaan, on Kalevi Sorsan nostaminen yhdeksi kirjan päähenkilöistä silti hieman yllättävä veto Venäjään keskittyneeltä tieteenharjoittajalta.
– Sorsa on äärimmäisen kiehtova hahmo. Tietyllä tavalla hänen arvonsa kasvaa koko ajan ajatellen Suomen lähihistoriaa, Luukkanen perustelee.
Kirjan kerronnan keskiöön nousee historiallisten faktojen ja fiktion sekoittaminen.
Teoksen kirjoitusasu pyrkii noudattamaan pitkälti Jari Tervon ”Myyrä”-teosta, joskaan jälkimmäisenä mainitun akrobaattisuuteen teoksessa ei lähdetä. Kirjan kerronnan keskiöön nousee Myyrälle ja Luukkasen aikaisemmille kirjoille tyypillinen historiallisten faktojen ja fiktion sekoittaminen. Ominaispiirteensä sille toisaalta antaa päivän politiikan hämmentäminen.
Lisää aiheesta
Lopputuloksena on taatusti lennokasta kerrontaa sekä todentuntuisia anekdootteja, joiden paikkansapitävyyteen lukijan kannattanee suhtautua terveellä kriittisyydellä.
Fiktio on fiktiota saatesanoista huolimatta.
Perussuomalaisten jäsenkirjan omaava Luukkanen on tunnettu kirjojensa lisäksi väkevistä Venäjä-lausunnoistaan. Aikaisempien kaunokirjallisten teosten tapaan myös ”Todellisessa Sorsassa” lienee selvää, että Luukkanen pyrkii ujuttamaan näkemyksiään myös fiktiiviseksi satiiriksi puettuun toimintakertomukseen. Teoksessa flirttaillaankin Sorsan yhteyksillä jos jonkinmoiseen tiedustelujärjestöön.
– Kaunokirjallisuus on erilainen tapa käsitellä vaikeita aiheita, Luukkanen itse esittää.
Hän kuitenkin huomauttaa useampaan kertaan, että teos on tehty satiiriseksi kaunokirjallisuudeksi. Tämä onkin syytä muistaa teosta lukiessa. Fiktio on fiktiota saatesanoista huolimatta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.