Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Akava: Työelämän ikäsyrjintään on puututtava tehokkaammin

Arja Jokiaho

Akava vaatii, että työelämän ikäsyrjintään puututaan tehokkaammin, jotta myös kokeneet asiantuntijat työllistyvät nopeammin ja voivat jatkaa työssä pidempään. Akavan mukaan keinoja voisivat olla esimerkiksi yhdenvertaisuuslain muutos ja urakatsauksen käyttöönotto.

Demokraatti

Demokraatti

Akavan jäsenliitot kertoivat viime viikolla ikäsyrjinnän kokemuksista jäsenkyselyidensä tulosten perusteella. Kyselyt osoittavat, että ikäsyrjintä on korkeakoulutettujen asiantuntijoiden joukossa varsin tavallinen kokemus varsinkin työnhaun yhteydessä, vaikka syrjintä on kiellettyä.

– Ikäsyrjintä on haitallista sekä yksilölle että yhteiskunnalle, ja se työntää osaajia pois työelämästä, jolloin heidän osaamisensa ja työpanoksensa ei ole käytössä, Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra sanoo tiedotteessa.

– Talouden näkökulma on ohittamaton kannustin: tarvitsemme iäkkäämpienkin työntekijöiden osallistumista työelämään yhä laajemmin, sillä työvoiman määrä vähenee Suomessa. Yhdenvertaisuus on keskeinen arvo työelämässä ja yhteiskunnassamme, hän sanoo.

AKAVAN johtavan asiantuntijan Katri Ojalan mukaan kielteiset ikäasenteet vaikeuttavat yli 55-vuotiaiden työhön pääsyä, työskentelyä ja työuran jatkamista.

– Jotta rekrytointien yhteydessä tapahtuvaan ikäsyrjintään voidaan puuttua tehokkaammin, yhdenvertaisuuslakia pitää muuttaa. Yhteiskunnassamme tarvitaan lisäksi asennemuutosta: meidän pitää oppia arvostamaan kokemusta ja eri-ikäisten työntekijöiden moninaisuutta, Ojala sanoo tiedotteessa.

Akava ehdottaa, että Suomessa otetaan käyttöön urakatsaus työelämän taitojen kehittämiseksi, johon jokainen työntekijä osallistuu työuransa keskivaiheilta lähtien.

Lisää aiheesta

– Se tuottaisi arvion, millaista osaamista, työkyvyn tukea tai työuran hallintaan liittyviä taitoja työntekijä tarvitsee seuraavien vuosien aikana, jotta kehitystarpeisiin voitaisiin tarttua hyvissä ajoin. Urakatsaus voidaan sisällyttää työpaikkojen olemassa oleviin toimintatapoihin, kuten kehityskeskustelut tai henkilöstö- ja koulutussuunnitelma, Ojala sanoo.

Akava summaa, että kun osaaminen, työkyky ja työuran hallinnan taidot ovat ajan tasalla, työntekijä voi jatkaa omassa työssä pidempään, ja jos hän joutuu työttömäksi, uudelleen työllistyminen on helpompaa.

AKAVA listaa urakatsauksen ja yhdenvertaisuuslain muutoksen lisäksi viisi muuta ratkaisuesitystä ikäsyrjinnän suitsimiseksi. Niihin voi tutustua tarkemmin Akavan sivuilla.

Akava ehdottaa, että työnantajalle säädetään velvoite tarkastella työaikajoustojen ja joustavampien työnteon tapojen mahdollisuuksia.

Työhyvinvointiin ja uupumuksen ehkäisyyn Akava tarttuisi täsmentämällä työturvallisuuslakia ja säätämällä uusi asetus psykososiaalisesta kuormituksesta. Lisäksi työtä pitäisi muokata tarvittaessa työkykyä vastaavaksi työkyvyn heiketessä, kunnes työkyky on parantanut.

Akava odottaa myös aikuiskoulutustuen korvaavan mallin luomista ja esittää työllistymisvapaapäivien määrän lisäämistä.

Entinen työministeri Jari Lindström on hallituksen nimeämänä selvityshenkilönä etsinyt työvoimapoliittisia keinoja edistää yli 55-vuotiaiden työllistymistä ja työuran jatkumista. Lindströmin selvitys julkaistaan tällä viikolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE