Huvudnyheter

Alfred Backa på Vasa Pride: “Det finns mer gott än ont här i vårt land”

Topi Lappalainen
Alfred Backa på Sandö i Vasa den 15 juni 2024.

Komikern Alfred Backa var en av prideveckans beskyddare i Vasa och Korsholm i år. Närmare bestämt var det han och Anne Salovaara-Kero (SFP), styrelseordförande för Österbottens välfärdsområde, som var beskyddare för Vasa Pride, medan den tillträdande riksdagsledamoten och ordföranden för Korsholms kommunfullmäktige Christoffer Ingo (SFP) var beskyddare för Korsholm Pride. Paraden ordnades i Vasa den 15 juni 2024 och ABL träffade Alfred Backa på Sandö där man samlades till picknick efter paraden.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Jag tycker att den har varit förvånansvärt bra, sade Backa om uppslutningen. Han hade inte närvarat vid föregående års parad men han hade för sig att det var fler än 2023.

– Alltid när det är över hundra brukar det vara bra i Vasa, fortsatte Backa med glimten i ögat.

Det som han speciellt hade uppskattat var talet av den ghananska aktivisten Ato Kwamina Hasford före paradens början. Det som Hasford hade sagt om kampen för lika rättigheter, vilka inte alls förverkligas i hans hemland Ghana, var något Backa uppfattade som ett viktigt budskap för oss finländare.

– Han sade att vi inte har någon ursäkt för att vara rädda. Vad är vår ursäkt här? Det finns krafter som pressar emot men de är inte jättestarka. De stjäl någon flagga i Pedersöre. När folk kommer ihop ser man att det finns mer gott än ont här i vårt land, avslutade Backa.

Prideparaden passerar Vasa hovrätt. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE