Huvudnyheter

Anna Caldén: Prideparaden behövs mer än någonsin

Topi Lappalainen
Anna Caldén på Vasa Pride den 15 juni 2024.

ABL bevakar en riktigt välbesökt prideparad i Vasa och en halvtimme före paraden ställer FSD:s vice ordförande Anna Caldén upp för intervju på torget.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Stämningen i Vasa är bra. Jag är här i flera olika roller. För det första är jag här i jobbets roll för SAMS räkning och vi går med en del organisationer tillsammans. För det andra är jag här i rollen som politiker och jag tycker att det politiska klimatet har blivit hårdare trots att lagstiftningen har gått framåt, säger Caldén.

– Prideparaden behövs mer än någonsin.

Enligt Caldén har retoriken blivit hårdare både innanför och utanför politikens värld.

– Politiker och ministrar kan inte uttala sig hur som helst utan att tänka att det får konsekvenser.

Dessutom menade hon att människors förutfattade meningar finns på många håll kvar.

– Det var ändå ett hårsmån från att Pekka Haavisto skulle ha blivit president. Där ser man att någonting har förändrats och det är ju härligt. Det finns flera olika perspektiv på det.

Att prideparaden hjälper Österbotten att bli mer inklusivt och tolerant är något Caldén kan hålla med om.

– Jag diskuterade med min assistent prideflaggorna i Pedersöre. Det var någon elev som hade samlat en lista att man inte skulle prideflagga. Det är bra att ungdomar uttrycker sin åsikt och vi ska inte döma barnet som tar initiativet, det är inte något fel med det. Men om personer som inte hör till gruppen känner sig exkluderade av flaggan då har man missförstått allting. Med SAMS har vi gjort skyltar att vi är alla lika värda, konstaterade Caldén.

– Man får inte vara självisk och tänka bara på sig själv utan man måste tänka på en större grupp att fast det här inte berör mig så kan jag vara med och stöda. Man har missförstått hela grejen om man känner sig exkluderad.

Prideparadens deltagare samlas på torget i Vasa. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE