Työmarkkinat
29.5.2020 10:52 ・ Päivitetty: 29.5.2020 13:38
Alkoholin alv 14% ja ruoan 10% – liittojohtajalta ehdotus, miten ravintolat saadaan tolpilleen
Palvelualojen ammattiliiton PAMIn puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kaipaa lisää toimia, jotta ravintola-ala pääsisi takaisin jaloilleen. Hänen mielestään alan arvonlisäkantojen väliaikainen alentaminen voisi olla tehokas tähän tarkoitukseen.
Eduskunta hyväksyi tänään perjantaina tartuntatautilainsäädännön muutokset, joiden myötä ravintolat voivat avata taas ensi maanantaista lähtien oviaan yleisölle.
– Plussan puolelle menee se, että paluuta kohti normaalimpaa elämää päästään nyt aloittelemaan. Se tietää töitä ainakin jollekin määrälle lomautettuja ravintola-alan työntekijöitä, Rönni-Sällinen arvioi tiedotteessa.
Hän kuitenkin pelkää, ettei toimiala elvy niin nopeasti kuin olisi toivottavaa. Uudet määräykset varmistuivat varsin myöhään.
Rönni-Sällinen ottaa esimerkiksi buffet-tyyppisen tarjoilun täyskiellon.
– Se on ravintoloille todella hankala – osalle jopa mahdoton – toteuttaa. Samoihin terveyden kannalta turvallisiin tavoitteisiin olisi voitu päästä muutenkin. Asiakaspaikkojen rajaaminen puoleen normaalista vaikeuttaa myös osaltaan kannattavan toiminnan aloittamista.
PAM pitää erittäin tärkeänä, että hallitus seuraa rajoitusten purkamisten vaikutusta mahdollisimman tiiviisti ja purkaa niitä lisää heti, jos se näyttää mahdolliselta.
Lisää aiheesta
Työvoimavaltainen ravintola-ala on selvästi verrokkeja korkeampien arvonlisien piirissä. Ravintolaruokailun alv-kanta on 14 % ja alkoholianniskelun 24 %.
– Esitänkin, että hallitus tarttuisi mahdollisuuteen tukea toimialaa kohti normaalia väliaikaisilla alv-kantojen muutoksilla. Alkoholianniskelun alv-kannan voisi väliaikaisesti laskea esimerkiksi 14 %:iin ja ruokapalvelut 10 %:iin, Rönni-Sällinen ehdottaa.
– On tärkeä, että ravintola-alan elpyminen saataisiin käyntiin mahdollisimman nopeasti. Sama koskee matkailua.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
29.5.2020 08:58
Yli puolet aikoo suunnata ravintolaan heti ensi viikosta: ”Asiakkaiden paluuta odotetaan hartaasti, mutta…”
Työmarkkinat
27.5.2020 15:04
”Onhan se helpotus, mutta kuinka suuri…” – ravintoloiden avaaminen ei välttämättä lopeta heti lomautusrumbaa
Työmarkkinat
27.5.2020 07:28
Liitot sopivat yhdessä: työvuoroja ja lomia voi rukata vapaammin – ”Huoli kriisistä selviämisestä on yhteinen”