Huvudnyheter
26.9.2020 15:02 ・ Uppdaterad: 26.9.2020 15:02
FSD:s ombudsman Nils-Johan Englund förbereder sig inför kommunalvalet
ABL träffade FSD:s ombudsman Nils-Johan Englund på SDP:s kontor I Vasa för att diskutera utsikterna inför kommunalvalet 2021. Englund noterar att kampanjerna måste se annorlunda ut den här gången på grund av coronaviruspandemin när man inte har möjlighet att träffa väljare lika lätt. Han är ändå nöjd med att föreningarna har kommit igång med kandidatnomineringen.
– Det har kommit nya medlemmar som vill kandidera. Därför ser jag på valet med tillförsikt och dessutom har partiet medvind tack vare statsminister Sanna Marins popularitet. På en generell nivå verkar det bättre än 2017.
Läget i hemkommunen Vasa kommenterar Englund med att de två riksdagsledamöterna Matias Mäkynen och Kim Berg har ökat partiets synlighet. FSD har för tillfället en fullmäktigeledamot i Vasa och det är ett resultat man vill gärna uppnå också 2021.
Kommunalvalet är ett val där det beslutas om ärenden som är väljaren nära, skolorna som barnen går i och vägarna vi kör på.”
Englund har själv tänkt kandidera i Vasa. Han har tidigare kandiderat i både Nykarleby och Vasa. I Nykarleby var han ordförande för Nykarleby socialdemokratiska förening och han har också varit ordförande för Finlands Svenska Unga Socialdemokrater. Englund är med i nämnden i Vasa som behandlar frågor som har med småbarnspedagogik och grundskola att göra. Utbildning och fostran är hans profilfrågor och han känner att intresset för frågorna kommer naturligt. Han har studerat vid Pedagogiska fakulteten och har ett barn i dagisåldern samt ett som går i skolan.
Om social- och hälsovårdsfrågorna överflyttas till landskapen, kommer andra frågor att få större tyngd i det kommunala beslutsfattandet. Englund nämner utbildning, tekniska sektorn, förebyggande arbete, välmående och bostadspolitik som centrala frågor.
– Kommunalvalet är ett val där det beslutas om ärenden som är väljaren nära, skolorna som barnen går i och vägarna vi kör på. Ändå finns det ett högre valdeltagande i bland annat presidentval som är långt borta från vardagen. Rationellt skulle man tro att valdeltagandet i kommunalval var högre. Vi har haft bra samarbete med Västerbottens socialdemokrater och de blir chockerade när de hör hur ofta vi har val. Om vi också kunde slå ihop våra val, skulle även mitt arbete handla om annat än valkampanjer i första hand.
Englund vill gärna hinna med att producera utbildningar och annat innehåll som inte är relaterat till val. Han betonar att föreningar och medlemmar alltid kan vända sig till honom och verksamhetsledaren Hildur Boldt.
När man betraktar situationen inför kommunalvalet i olika regioner där FSD finns med på kartan, ser Englund att försvaret av FSD:s enda mandat i fullmäktige är det viktiga i Helsingfors. Starkt arbete ser han i Östra Nyland, speciellt i Borgå med FSD:s ordförande Anette Karlsson i spetsen där han ser speciella grunder för optimism. Västra Nyland har traditionellt varit det starkaste området och han tror att det kommer att gå bra i Raseborg den här gången också. Han tror att FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström kan plocka hem de röster som Maarit Feldt-Ranta lämnade efter sig. Åboland är ett svårberäkneligt område i jämförelse med de andra och vad Österbotten beträffar, varierar takten i kandidatrekryteringen en hel del från kommun till kommun. Som alltid är kandidatrekryteringen en viktig del av valframgången och detta gäller överallt.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Nyheter