Työmarkkinat
20.3.2019 09:45 ・ Päivitetty: 20.3.2019 09:45
Ankea luku: 9,3 % selittää sitkeitä palkkaeroja – miehet ja naiset työskentelevät järkyttävän vähän samoissa ammateissa
Naisen euro on edelleen 84 senttiä eli 16 prosenttia pienempi kuin miehillä. Miksi ihmeessä Suomessa ei ole saatu palkkaeroa kurotuksi nopeammin pienemmäksi? Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Merja Kauhanen löytää siihen monia syitä.
Yhdeksi keskeiseksi syyksi palkkaeroihin Kauhanen nostaa sen, että Suomessa on edelleen hyvinkin eriytyneet työmarkkinat: Naiset ja miehet valikoituvat eri ammatteihin. Tasa-ammattien määrä, joissa naisten ja miesten osuus on 40–60 prosenttia, oli vuonna 2016 vain 9,3 prosenttia. Määrä on jopa pienentynyt vuodesta 2011.
Kauhanen pitää sitä sinänsä hieman erikoisena, koska suomalaisnaiset kouluttautuvat nykyisin korkeammalle kuin miehet.
Toinen syy on, että naisten ja miesten välillä on eroja valikoitumisessa eri vaativuustason tehtäviin.
Kolmas syy löytyy siitä, että naiset tekevät miehiä huomattavasti enemmän osa-aikatyötä. Naisten osuus kaikista osa-aikaisista palkansaajista on peräti liki 70 prosenttia.
– Kuukausiansioissa osa-aikaisuus nostaa yleisiä ansioeroja. Naiset tekevät enemmän myös määräaikaisuuksia.
Palkka-avoimuuden lisäämisellä voisi olla myös merkitystä.
Lisää aiheesta
Palkkatasa-arvo ei toteudu aina myöskään silloin, kun nainen ja mies työskentelevät kokoaikaisesti samalla ammattinimikkeellä samalla työpaikalla – vaikka tasa-arvolain mukaan samasta ja samanarvoisesta työstä pitää maksaa samaa palkkaa.
– Säännöllisissä ansioissa ilman vuorolisiä naisten keskiarvoansiot olivat 97 prosenttia miesten vastaavista vuonna 2016. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että naiset päätyvät miehiä useammin heikommin palkattuihin ammatteihin ja osa- ja määräaikaisiin työsuhteisiin, Kauhanen muistuttaa.
Mitä sitten on tehtävissä, että ainakin perusteettomista palkkaeroista päästäisiin eroon? Yksinkertaisuudessaan naisten keskipalkkojen pitäisi kasvaa nopeammin kuin miesten, että kuilu edes kapenisi, Kauhanen huomauttaa.
Joitakin konkreettisia keinojakin löytyy:
– Tilannetta korjaisi jossain määrin se, jos ammatillista eriytymistä naisten ja miesten aloihin saataisiin murretuksi. Palkka-avoimuuden lisäämisellä voisi olla myös merkitystä.
Kauhanen huomauttaa, että tilastojen mukaan sukupuolten palkkaerot ovat uran alussa pienemmät, mutta ajan mittaan ne kasvavat. Yhdeksi tekijäksi hän nostaa sen, että naiset ovat miehiä enemmän poissa työelämästä perheen kasvaessa.
– Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen naisten ja miesten kesken auttaisi asiaa, hän pohtii.
“On se aika hurja luku.”
Joidenkin arvioiden mukaan nykymenolla palkkatasa-arvo toteutuu Suomessa vasta vuonna 2090.
– Palkkaeron kaventuminen on ollut kovin hidasta. Samapalkkaisuusohjelmassa on todettu, että aiemmin toteutuneella vauhdilla palkkaerot poistuvat noin 50 vuodessa. On se aika hurja luku, Kauhanen huomauttaa.
Hänen mukaansa jää nähtäväksi, mitä keskitetyistä palkkaratkaisuista luopuminen vaikuttaa naisten palkkakehitykseen. Suomessa on haettu Ruotsin mukaista mallia, jossa vientisektori määrittelee palkkanormin, jota muut alat eivät saisi ylittää.
– Ruotsissakin mallissa on ollut jännitteitä, ja normista on poikettu tekemällä jollakin kierroksella suurempia korotuksia matalapalkkaisille aloille – kuten lähihoitajille, Kauhanen painottaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
Työmarkkinat
Politiikka
Työmarkkinat
Politiikka
Työmarkkinat