Nyheter
20.11.2022 20:09 ・ Uppdaterad: 20.11.2022 20:09
Anna Caldén hämtade inspiration för valkampanjen i Villmanstrand
ABL träffade Anna Caldén i samband med partifullmäktigemötet i Villmanstrand. Förutom för att hon sitter i SDP:s partifullmäktige är hon kretsordförande för FSD Österbotten och FSD:s första vice ordförande. Hon har dessutom nominerats till riksdagskandidat.
Caldén säger att det har varit viktigt för henne att träffa människor fysiskt i Villmanstrand och speciellt att vara med om ett partifullmäktigemöte som varar i två dagar. Pandemin började efter att hon blev utsedd till partifullmäktige och sedan var många möten på distans.
– Det är viktigt att få träffa människor och att folk lär känna mig. Det är bra för mångfalden, att partiet lär sig mera om tillgänglighet och jag kan erbjuda min expertis, så att man blir mer tillgänglig. Det är också viktigt att samverka och få kontakter.
I partifullmäktige tycker Caldén att det är viktigt att FSD syns och folk från andra partidistrikt får upp ögonen för det svenskspråkiga partidistriktet.
– Det finns en positiv attityd till svenskan inom partiet och det upplever jag som jätteroligt. Sedan får man valinspiration, tankar och idéer för hur man kan föra kampanj och att man kan stötta varandra, man är inte ensam och att man har en hel organisation bakom som man kan ringa till.
Caldén menar också att hon har fått bekräftelse för att de valteman som hon själv har tänkt på är sådana som resten av partiet står för.
– Sanna Marin tog upp i sitt tal sådana saker som jag är också själv har tänkt på.
Vårdarnas situation är något som Caldén har funderat mycket på.
– Det är bra att lönerna har höjts men det räcker ju inte. Det är många vårdare som flyttar från Finland till Sverige och Norge och det här är sådant som vi måste komma till botten med.
Caldén anser att det är viktigt att vårdaryrket blir mer attraktivt i Finland och då är arbetsvillkoren centrala. Som riksdagsledamot hoppas hon att kunna påverka i positiv riktning för vårdarnas del.
– Det finns en allmän misstro mot politiker att de inte gör tillräckligt, säger Caldén och ser det som riksdagens uppgift att påverka för att förbättra arbetsförhållanden genom att stifta lagar.
En annan viktig fråga som Caldén har tänkt på är barns och ungas psykiska hälsa.
– Det är väldigt akut och många inser inte hur akut det är med den psykiska ohälsan. Finlandsmodellen för den avgiftsfria hobbyverksamheten är viktig. Det börjar med meningsfull fritid, att man känner sig inkluderad. Det kan förebygga psykisk ohälsa längre fram och en annan sak är terapigarantin. Det är viktigt att man ska få möjlighet till samtalsterapi inom en månad.
Ett aktivt näringsliv och ett aktivt Österbotten ligger också Anna Caldén nära hjärtat. Hon vill driva österbottniska frågor som tågförbindelser och flygplatser för att garantera infrastrukturen för näringslivet.
Funktionshindersfrågor är också en självklar del av Caldéns kampanj.
– Vi har ratificerat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. För att det ska ske något konkret gäller det för staten att ge pengar till välfärdsområden så att konventionen efterlevs. Annars går det inte. Och förhoppningsvis kommer vi att få en ny funktionshinderlagstiftning från och med början av nästa år, avslutar Anna Caldén.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter