Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Antti Rinne vaatii: Hallituksen luovuttava irtisanomislaista – Sipilä Ylellä: ”Varmasti vielä ensi kaudellakin on kipeitä toimia edessä”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii Sipilän (kesk.) hallitusta luopumaan irtisanomissuojan heikennyksistä.

Demokraatti

Demokraatti

– Hallitus luopui jo kesällä nuorten työntekijöiden perusteettomista määräaikaisuuksista. Samaan tapaan hallituksen on luovuttava esityksestään, jolla se haluaa helpottaa työntekijöiden irtisanomista pienemmissä yrityksissä. Tämä on menneisyyden politiikkaa, jossa kuvitellaan, että työntekijöitä rankaisemalla yritysten tilanne paranisi, Rinne ihmettelee.

– Hallituksen pitäisi herätä ja ymmärtää, että olemme kohta 2020-luvulla.

Rinne huomauttaa, että viimeisen kolmen vuoden ajan suurin työmarkkinahäirikkö on ollut Sipilän hallitus.

– Kyllähän tämä kolmen ja puolen vuoden aika on ollut melkoista sekoilua ja sähläystä oikeistohallitukselta. Nyt olisi korkea aika lopettaa epävakauden ja epävarmuuden sekä ristiriitojen synnyttäminen työmarkkinoilla. Hyvä alku siihen olisi luopua älyttömästä ajatuksesta jakaa yritysten koon mukaan palkansaajat vuohiin ja lampaisiin työsuhdeturvan heikentämisen kautta, Rinne katsoo tiedotteessa.

Rinne esittää lopuksi vielä Sipilän hallitukselle konkreettisen vaihtoehdon.

– Hallitus voisi palkansaajan aseman heikentämisen sijaan lisätä julkista neuvontaa pienille yrityksille työelämän pelisääntöjen ja normien tulkinnassa. Se loisi huomattavasti paremman pohjan pienille yrityksille pärjätä rekrytointien epäonnistumisen varalta kuin työtä tekevän ihmisen turvan heikentäminen.

Lisää aiheesta

Sipilä: ”Tässä on varmasti vielä ensikaudellakin kipeitä toimia edessä”

Hallituksen kaavailema irtisanomislaki nousi esiin myös Ylen Ykkösaamussa. Pääministeri Juha Sipilä kertoi lakiesityksen olevan tällä hetkellä yhä työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa.

Sipilältä kysyttiin lähetyksessä suoraan, aikooko hallitus pitää kiinni esityksestään, jota on kritisoitu voimakkaasti palkansaajapuolelta. Sipiä tyytyi toteamaan, että lain lopullinen sisältö selviää valmistelussa ja se muotoillaan lausuntopalautteen perusteella.

– Varmaan on myöskin kritiikkiä ja se pitää ottaa vakavasti, pääministeri sanoi.

Useat työmarkkinajärjestöt ovat ilmoittaneet vastustavansa lakiesitystä voimakkaasti. Muun muassa Teollisuusliitto, SAK ja STTK ovat ilmoittautuneet valmistautuvansa järjestöllisiin toimiin, mikäli hallitus jatkaa lain edistämistä.

Sipilä näkee liittojen retoriikassa lähestyvän vaalivuoden.

–  Suhtaudun hyvin rauhallisesti. Mutta en halua siitä antaa periksi, että meillä on kymmeniä ja kymmeniä toimia, joista tämä on yksi. Pitää uskaltaa jatkaa niitä toimia, jotka madaltavat ihmisten palkkaamisen kynnystä ja siltä osin nostavat työllisyysastetta, Sipilä sanoi.

– Tässä on varmasti vielä ensi kaudellakin kipeitä toimia edessä. Esimerkiksi paikallisen sopimisen pitää selkeästi lisääntyä, Sipilä vielä vihjasi.

Palkansaajapuolelta on esitetty kuitenkin useaan otteeseen, miten asiantuntijalausuntojen perusteella ei ole näyttöä, että irtisanomissuojan heikentäminen nostaisi työllisyysastetta. Sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, että Palkansaajien tutkimuslaitos PT ovat ilmaisseet epäilevänsä lakiesityksen positiivisia työllisyysvaikutuksia.

Jutun otsikkoa korjattu klo 12:56.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE