Nyheter

Antti Vuolanne vill värna om jämlikhet och rättvisa

Topi Lappalainen
Antti Vuolanne på tåget till Jyväskylä.

På tåget till partikongressen i Jyväskylä träffade ABL den före detta riksdagsledamoten Antti Vuolanne. Han är själv inte delegat men följer med stort intresse vad som beslutas på partikongressen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Jag var riksdagsledamot från Satakunta valkrets mellan 2007 och 2011, berättar Vuolanne. Han har funderat mycket på orsakerna till Sannfinländarnas framfart i och med att det var just i samband med den stora sannfinländska valsegern 2011 som han tappade sitt riksdagsmandat.

I Björneborgs stadsfullmäktige var Vuolanne i hela 28 år, 1989-2017.

Nuförtiden bor Vuolanne i Esbo och har varit bosatt där de senaste fyra åren. Han kandiderade i välfärdsområdesvalet 2022 i Västra Nyland och fick 109 röster.

Vuolanne har dessutom varit ordförande för Socialdemokratisk ungdom 1994-1996. Under den tiden utsågs han dessutom 1995 till specialmedarbetare åt handels- och industriminister Antti Kalliomäki.

Det var mycket speciella tider då Vuolanne var aktiv inom ungdomspolitiken.

– Statsskulden hade femfaldigats och arbetslösheten trefaldigats under den föregående borgerliga regeringen. Det gällde att komma fram till hur man får ekonomin på fötterna igen och ökad sysselsättning var målet. Ändå hade vi nedskärningar på 20 miljarder mark.

Som handels- och industriministerns specialmedarbetare hade Vuolanne en utsiktspost när man eftersträvade ökad konkurrenskraft i en öppen marknadsekonomi. Mycket hade förändrats i Finland sedan Sovjetunionens kollaps 1991 och hur det hade påverkat utsikterna för företagsamheten.

– Som riksdagsledamot skrev jag en bok om den socialdemokratiska ekonomiska politiken i en marknadsekonomisk kontext.

Vuolannes bok heter Sosiaalinen tasaus ja tehokas talous : sosialidemokraattinen talouspolitiikka markkinataloudessa.

En vettig ekonomisk politik handlar om att alla hålls med och man utgår från gemensamt ansvar, säger Vuolanne. Hans teser handlar om hållbar tillväxt och jämlikhet. Inkomstfördelningen är en väldigt viktig mätare för välfärden.

Vuolanne ser stora utmaningar för arbetarrörelsen i och med att Sannfinländarna har blivit ett så stort parti. Speciellt mycket har han funderat på saken tack vare de politiska erfarenheterna från Björneborg och hur manliga väljare har lockats av högerpopulismen.

– Alla har blivit överraskade av Sannfinländarnas framfart. I största allmänhet trodde man inte på att finländarna skulle förlita sig på ett öppet rasistiskt parti med kall högerpolitik i den grad de har gjort. Det är otroligt att en person som har blivit dömd för ett brott kan utses till riksdagens talman.

Varför är det inte coolt att tala om åldringsvård?”

– Det är ledsamt att farfäderna lyckades överföra främlingsfientligheten till sonsönerna men tanken om den nordiska välfärdsstaten har inte lockat männen i lika hög grad. Det har med mindervärdeskomplex att göra att man ska vara tuff och på vinnarens sida och se ner på människor som är annorlunda, konstaterar Vuolanne med utgångspunkt i den politiska kulturen i Satakunta där Sannfinländarna så småningom har blivit största parti i valkretsen, inte minst tack vare manliga väljare.

– Det kunde vara manligt för en medelålders heterosexuell gubbe att prata om vården. Varför är det inte coolt att tala om åldringsvård? I de högerpopulistiska partierna i Europa har man följt exemplet av Trump i USA när man vill vara tuffa och på vinnarnas sida.

Vuolanne varnar ändå för att ändra den socialdemokratiska politiken i populistisk riktning.

– Det gäller att få gehör för det socialdemokratiska budskapet om säkerheten. Det är viktigt med rättvisa spelregler i arbetslivet och ingen ska lämnas åt sidan. Hur man kan förtjäna sitt levebröd är det viktigaste, avslutar Vuolanne.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE