Antton Rönnholm puoluesihteerin pestistä: Kyllähän se minua kiinnostaa

Kuva: BERNARD BLISTIN NEOSTUDIO

Milttonin Brysselin toimiston johtava asiantuntija, valtiotieteiden maisteri M.A. Antton Rönnholm on kiinnostunut SDP:n puoluesihteerin paikasta.

– Kyllähän se minua kiinnostaa, Rönnholm toteaa painokkaasti puhelimessa sunnuntai-iltana.

– Olen ollut jo koko aikuisikäni näissä kuvioissa  mukana, että se on minulle tosio imartelevaa, että joku nimen nostaa esille. Toivon, että oltaisiin niin houkutteleva porukka, että olisi useampia ehdokkaita.

Rönnholmin isä Mikko Rönnholm on ollut kansanedustajana. Rönnholm on aiemmin ollut eduskunnan puhemies Paavo Lipposen ja ministerien Pia Viitanen ja Krista Kiuru erityisavustaja.

Puoluesihteeriyden suhteen hän sanoo olevansa katselevalla kannalla. Paljon riippuu siitä, miltä SDP:n puheenjohtajakuvio alkaa näyttää ja mitkä ovat puheenjohtajan toiveet.

– Kuvittelisin, että aika nopeasti selkenee tämä juttu, Rönnholm uskoo.

Rönnholmin mukaan puoluejohtajan ja puoluesihteerin ajattelun täytyy sopia yhteen. Aivan eri maata ei voi olla, keskinäisen dynamiikan on toimittava.

– Jos lähdetään kisaan, sitten ollaan tosissaan.

Rönnholm näkee puoluesihteerin työssä kolme palikkaa. Ne ovat politiikan tekeminen ja valmisteleminen, järjestötyön ja järjestökoneen toiminnassa pitäminen sekä viestintä ja kampanjoiden tekeminen.

– Kaikkea tätä ja kaikesta tästä pitäisi olla näkemystä ja sanottavaa. Kyllä minulla näistä kaikesta ajatuksia on, mutta onko niille kysyntää, sen näkee. Politiikka on ykkönen ja sen organisoiminen on puoluesihteerille ykkönen. Totta kai politiikka syntyy ensisijaisesti puoluekokouksen ja valitun puheenjohtajan linjasta, mutta puoluesihteeri vaikuttaa, että se sujuu yhteistyössä.

Rönnholm sai aiemmin tänä vuonna palkinnon Sorsa-säätiön sosialidemokratia ja vapaus- kilpailussa.

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n (YKA) liittovaltuusto valitsi syyskokouksessaan Helsingissä lauantaina Rönnholmin puheenjohtajakseen toimikaudelle 2017–2018. Tehtävä on kuitenkin luottamustehtävä eikä kokopäivätyö.

SDP:n puoluesihteerin paikasta on tähän mennessä ilmoittautunut kilpailemaan Hanna Kuntsi. Hän on Palvelualojen ammattiliitto Pamin yhteiskuntasuhteiden päällikkö.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen ilmoitti puoluevaltuuston kokouksessa Hyvinkäällä olevansa työmarkkinoiden käytössä. Paananen sanoo ottavansa mielellään vastaan erilaisia työtilaisuuksia. Puoluesihteerin tehtävä on myös yksi mahdollisista.

— Jotta voi hoitaa tehtävää menestyksellisesti, pitää tietää, mitä siltä edellytetään, hän sanoo.

Lentoliikenteen riidassa sovintoesitys – määräaika klo 12

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Valtakunnansovittelija on jättänyt sovintoehdotuksen lentoliikennettä uhkaavassa työriidassa. Ammattiliitto Pro ja työnantajia edustava Palta vastaavat sovintoehdotukseen valtakunnansovittelijan toimistolla tänään kello 12.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen tviittaaman tiedotteen mukaan sovintoehdotuksen sisällöstä ei anneta tietoja julkisuuteen ennen osapuolten vastausta.

Jos sovintoehdotus hylätään, on todennäköistä, että ainakin ensi viikonlopun työtaistelu toteutuu.

Kiista koskee matkustamohenkilöstön työehtoja Airpro-yhtiössä.

Keskustelua aiheesta

Kuntavaalien ehdokashakemus jätettävä viimeistään tänään

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kuntien vaalilautakunnille viimeistään tänään. Määräaika umpeutuu iltapäivällä kello 16.

Kuntalehti uutisoi viime viikolla, että kolmelta suurimmalta kuntapuolueelta puuttui yhteensä tuhansia ehdokkaita verrattuna viime vaalien ehdokasmääriin ja tavoitteisiin. Muut puolueet uskovat saavuttavansa entiset määrät.

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Keskustelua aiheesta

”Kiemungilla on täysi luottamus” – puolueesta erotettu jatkaa paikallisyhdistyksen johdossa!

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Terhi Kiemunki.

Perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki jatkaa Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajana, tiedotti yhdistyksen hallitus maanantaina Facebookissa.

Hallitus kertoi päättäneensä asiasta yksimielisesti. Sen mukaan tässä vaiheessa vaalikiireitä ei voi tehdä henkilövaihdoksia.

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen sääntöjen mukaan puheenjohtajan olisi kuitenkin oltava puolueen jäsen. Kiemunki erotettiin puolueesta perjantaina matkalaskuun liittyneiden epäselvyyksien takia.

Tampereen perussuomalaisten hallitus kertoo tiedotteessaan, että Kiemungilla on sen täysi luottamus.

Kiemunki kertoi sunnuntaina, että on kuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana sitoutumattomien listalta.

Kiemunki on kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) eduskunta-avustaja.

Mäkipää ei vastannut STT:n soittoon maanantai-iltana.

”Työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan” – Helle: Tilanne Airpron riidassa on yhä hyvin vaikea

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Lentoliikennettä uhkaavaa lakkoa sovitellaan koko ilta, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä.

Tilanne Airpron riidassa on hänen mukaansa yhä hyvin vaikea, ja työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan ammattiliitto Pron ja työnantajia edustavan Paltan kanssa.

Ilmailualan Unionin (IAU) kanssa neuvottelut jatkuvat keskiviikkona.

IAU ja Pro ovat ilmoittaneet useista työnseisauksista. Niistä ensimmäiset voivat toteutua ensi perjantaina.

Kiista koskee lentoyhtiöille maapalveluita tuottavan Airpro-yhtiön työehtosopimusta.

Feldt-Ranta patistaa perhevapaauudistukseen – ihmettelee ministerin ”melkoista välinpitämättömyyttä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta vaatii vauhtia perhevapaauudistukseen.

– Nykyinen perhevapaajärjestelmä on monimutkainen ja vanhanaikainen. Se ei tue työn ja perheen yhteensovittamista, kannusta isiä osallistumaan lastenhoitoon tai huomioi kaikkia perheitä tasapuolisesti. Malli ei myöskään edistä, vaan pikemminkin on jarruna, hallituksen tavoitteelle kasvattaa työllisyysastetta, Feldt-Ranta toteaa.

– Hallitus ei kuitenkaan aio tehdä perhevapaiden uudistamiseksi mitään. Asiasta vastaava ministeri Pirkko Mattila (ps.) sanoi viikonlopun Helsingin Sanomissa, ettei ole edes tutustunut laajaa kannatusta saaneeseen palkansaajakeskusjärjestö SAK:n esittämään kustannusneutraaliin malliin. Melkoista välinpitämättömyyttä omalla ydinvastuualueella hallituksen ministeriltä, ihmettelee Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta toteaa, että mikäli hallitus viittaa perhevapaiden uudistamiselle huhtikuun kehysriihessä kintaalla, eikä aloita edes perhevapaamallien selvittämistä, häviää hallitukselta loppukin uskottavuus sen itse asettaman työllisyystavoitteen saavuttamisessa.

Demarinuoret aikoo aloittaa nimien keräämisen perhevapaiden uudistamista ajavaan kansalaisaloitteeseen, ellei hallitus ryhdy asiassa toimiin puoliväliriihessään huhtikuussa.

Demarinuorten mielestä perhevapaita on jaettava nykyistä tasaisemmin naisten ja miesten välillä. Heidän esittämässä 6+6+6-mallissa perhevapaat jaetaan siten, että äidille korvamerkitään kuusi kuukautta, isälle kuusi kuukautta ja kolmannen jakson käytöstä päättää perhe. Demarinuorten lisäksi esimerkiksi korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava kannattaa mallia.

Myös palkansaajakeskusjärjestö SAK joustavoittaisi etuuksia ja antaisi kullekin perheelle sopivan perhevapaiden käytön vanhempien ja perheiden itse koottaviksi. 

– SAK:n ehdottaman perhevapaamallin kustannukset eivät eroa nykyjärjestelmän kustannuksista eikä mallin toteuttaminen myöskään kasvata työnantajien velvoitteita, Feldt-Ranta muistuttaa.

Keskustelua aiheesta