Opinion

Är Kennedyklanens politiska saga all?

Foto: Wikimedia Commons

Demokraterna i USA hade ett spännande primärval den 1 september för att utse senatskandidat i delstaten Massachusetts. Länge såg det ut som utmanaren Joe Kennedy III, 39, skulle ta hem segern men hans kampanj sackade mot slutet. Den sittande senatorn Ed Markey, 74, har blivit en ledande röst för Green New Deal som lösning till klimatfrågan. Samarbetet med Alexandria Ocasio-Cortez i representanthuset har gett Markey nya unga supportrar med hjälp av vilka han kunde vinna nomineringen. I hälsovårdsfrågor står han dessutom Bernie Sanders nära och uppfattas som en vänsterröst som vill ha en amerikansk välfärdsstat. Ändå gällde det för Markey att besegra den beryktade Kennedyklanens främsta politiska företrädare i en delstat där ingen har kunnat besegra en medlem av den familjen förr.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Å ena sidan brukar man vinna garanterat om man heter Kennedy och kandiderar i Massachusetts, å andra sidan brukar en sittande senator vinna närmast garanterat mot en utmanare från det egna partiet. Det har blivit lättare att ta ut ledamöter av representanthuset men Joe Kennedy III fick erfara att vara ämbetsinnehavare vägde tyngre än att heta Kennedy i efternamn. Med tanke på Kennedys tidiga försprång i opinionsmätningarna är det troligt att det inte var Markeys ställning som senator som avgjorde fast den kan ha varit en nödvändig förutsättning för segern. Markeys erfarenhet lyste igenom och han hade en bra kampanjchef John Walsh med förmåga att organisera en kampanj på gräsrotsnivå. Kennedyklanens pengar kunde inte köpa mandatet fast det finns en stark lockelse och nostalgi för namnet i Massachusetts.

 

Antagligen beslöt Joe Kennedy III sig för tidigt att kandidera för senaten. Framgången har kommit tidigt för honom och han var 32 år när han blev invald i representanthuset 2012. Han kommer att fylla 40 år före valet i november och han måste ha tänkt att ögonblicket var gynnsamt trots att det gällde att utmana en populär och effektiv senator som åtnjuter respekt från gräsrötterna och får in nya anhängare. Oförmågan att formulera varför han skulle vara en bättre senator visade sig fatal. När Kennedy debatterade Markey, medgav han till och med att senatorn har stiftat bra lagar och röstat för det mesta rätt. Kennedy tyckte att det inte räcker att ta hand om väljarnas intressen i Massachusetts, utan Markey borde ha varit ute och fört hårdare kampanj för sina kollegor i andra delstater med tanke på att det gäller att kullkasta den republikanska majoriteten i senaten. Argumentet var tvivelaktigt med tanke på att det inte nödvändigtvis hjälper i många delstater att ha en senator från Massachusetts med sig när man kampanjar.

 

Nu är det dags att fråga vad ditt land kan göra för dig.”

 

Ed Markey vann primärvalet med en stilsäker och stabil kampanj men han kommer knappast att vara en given ledarfigur för demokraternas progressiva flygel efter Bernie Sanders i framtida presidentval. Det troligen avgörande var att Kennedy litade för mycket på försprånget i opinionsmätningarna och insåg inte hur mycket man måste kämpa för att vinna. Att vinna ett relativt säkert mandat i representanthuset var inte alltför svårt med namnet Joe Kennedy III. Det har också hans far Joe Kennedy II klarat av. Fadern satt i kongressen i tolv år och för sonen blir det nu åtta år. Farfadern Robert F. Kennedy var en av de mest inspirerande politiska ledarna på 1960-talet och hann vinna en senatsplats från delstaten New York innan han blev mördad 42 år gammal sommaren 1968.

 

Den här gången var inte inspirationen med Kennedys kampanj trots att klanens pengar fanns med. Markey attackerade till och med det som många anser som heligast i klanens arv, bevingade ord av John F. Kennedy, presidenten som mördades i Dallas i november 1963, farfaderns bror till motståndaren. ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land”, är ett av de mest berömda citaten av JFK, en av grundbultarna i Kennedymyten som brukar kallas Camelot. Ed Markey gick till angrepp inte bara mot Joe Kennedy III utan mot Camelot när han formulerade sig i sin reklam utan att nämna motståndaren vid namn: ”Nu är det dags att fråga vad ditt land kan göra för dig.”

 

Med sina välfärdspolitiska mål har Ed Markey lierat sig med partiets vänsterflygel. Pandemikrisen har gjort behovet av ett fungerande hälsovårdssystem i hela landet påtagligt på ett annat sätt än förut. Som en ledare i klimatfrågan tilltalar Markey de unga och i likhet med Sanders har han visat att det går att nå unga väljare som en äldre politiker om budskapet är angeläget.  Massachusetts är inte hela USA men någonting har hänt i det politiska klimatet som ger större utrymme för vänsterpolitiker i miljö- och välfärdsfrågor. Det har säkert med president Donald Trump och hans politik att göra som lämnar många amerikaner skyddslösa.

 

Markey gjorde en lång karriär i representanthuset innan han 2013 fyllnadsvaldes till senaten. Likt Kennedy härstammar han från en irländskättad katolsk familj. Markeys far arbetade som mjölkbud och var fackligt aktiv. Markey själv står fackföreningsrörelsen nära och fackligt stöd hjälpte honom att göra det som många trodde var omöjligt, att besegra en Kennedy i Massachusetts. Nu när det har hänt kan man fråga sig om Kennedydynastins saga får någon fortsättning. Joe Kennedy III är ännu ung och han har en åtta minuter äldre tvillingbror Matthew som satsade mycket pengar på sin brors kampanj. Det kunde ha gått vägen hade Kennedy förstått att kandidera i ett val där motståndaren inte är en ämbetsinnehavare som väljarna är nöjda med.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE