Huvudnyheter

Arbetsminister Tuula Haatainen besökte Borgå

Foto: Topi Lappalainen
Arbetsminister Tuula Haatainen i Borgå med FSD:s ordförande Anette Karlsson i bakgrunden.

Arbetsminister Tuula Haatainen besökte Borgå under kampanjdagen den 10 oktober. Hon höll ett tal på torget där hon betonade regeringens insatser i att hålla den coronavirusdrabbade ekonomin i gång. Haatainen stannade i Borgå på väg från Helsingfors till Borgnäs och på torget samlade sig en taggad grupp socialdemokrater, bland dem FSD:s ordförande Anette Karlsson. Haatainen betonade i sitt tal vikten av att hålla pandemin i schack, bland annat genom att undvika stora publiktillställningar.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Arbetsministern har inte den lättaste av portföljer i en ekonomisk situation som är svår men hon blev vänligt mottagen av borgåborna. Hon beklagade att coronavirusläget har förorsakat arbetslöshet lokalt i en stad där turism- och restaurangbranschen är viktig. Många har fått arbeta på distans och en del har drabbats av permitteringar. Haatainen betonade att regeringen har gjort det lättare att permittera just för att att undvika att man blir avskedad.

 

– Vi har lyckats bra i hanteringen av coronakrisen. Åtgärderna har lyckats och det har varit värre i resten av världen än i Finland. Tajmingen av åtgärderna har varit rätt och finländarna är med när det verkligen gäller, bedyrade Haatainen medborgarnas insatser och lyhördhet inför myndigheternas uppmaningar.

 

Det kan ta tid att vänta på fungerande vaccin men Haatainen höll fast vid att forskarna arbetar hela tiden för att lösa problemet. Medan pandemin ännu fortsätter, riktar regeringen åtgärder för att hålla ekonomin flytande.

 

– Regeringen har satsat hundratals miljoner för att förhindra företag från att gå i konkurs, påminde Haatainen.

 

I den nuvarande situationen ansåg hon det centralt med tanke på ekonomin att exportindustrin får stöd. Om sin egen roll som arbetsminister lyfte hon fram vikten av att se till att ungdomarna inte tappar fotfäste på arbetsmarknaden.

 

– Många unga blev utan sommarjobb och de är rädda för framtiden. Många har distansstudier och de träffar inte sina kompisar som vanligt. Därför är det viktigt att projektet med Navigatorer får extra finansiering.

 

Navigatorn (Ohjaamo) är ett serviceställe för unga där de kan få rådgivning och vägledning i olika situationer i deras liv. Haatainen var också mån om att de unga får tillgång till kortvariga terapitjänster nu när många har fått en sämre mental hälsa på grund av pandemin. Arbets- och näringsbyråerna har saknat resurser i Finland, medan motsvarande tjänster i Sverige och Danmark har fungerat bättre. Enligt Haatainen tar man nu modell av de övriga nordiska länderna i syfte att skapa en bättre fungerande arbetsmarknadspolitik. Hon påpekade att även Samhall-modellen från Sverige är något för finländarna att ta efter.

 

Haatainen ansåg dessutom att social- och hälsovårdsreformen kommer att bidra till att andra samhällsfunktioner kommer att kunna skötas på ett smidigare sätt. En speciellt positiv sak för borgåborna är enligt arbetsministern att Borgå har tagits med i kommunförsöket för sysselsättningen. Till sist var Haatainen noga med att påminna om vikten av handdesinfektion och munskydd och annat var och en kan göra för att undvika spridningen av coronaviruset. Att få stopp på smittspridningen är av avgörande vikt för hela samhället.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE