Toimituksen kommentit
30.5.2018 14:45 ・ Päivitetty: 30.5.2018 15:01
Arkadianmäen kivilinnassa odotetaan kuumeisesti viimeistä tuomiota – enää ei hallitusta auta edes Hetemäen “hätäpaperi”
Politiikka seisoo ja odottaa paraikaa samalla tavoin, kuin ilma odottamattoman toukokuisen hellepäivän iltana. Arkadianmäen jykevä kivilinna ei ole kuitenkaan pysähtynyt vartomaan sadetta, vaan perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa.
Politiikan kevät on ollut värikäs ja tempoileva. Mediassa ja eduskuntatalon käytävillä on käyty kierroksilla valtavien uudistusten edessä ja live-streamien punaiset valot ovat vilkkuneet milloin mistäkin syystä. Oli kyse sitten loikkauksista, äänestyspäätöksistä tai puolueen uusista logoista.
Samalla kuitenkin tuntuu, ettei kukaan oikein saa kiinni siitä, mistä uudistuksissa on kokonaisuutena kyse. Hallitus hokee, että “toimeenpano ratkaisee”, mutta esimerkiksi valtiovarainvaliokunnalle ei annettu koko lakikäsittelyn aikana ainuttakaan pätevää esitystä sote- ja maakuntauudistuksen kustannusarvioista.
Ja ei, en laske Hetemäen “hätäpaperiksi” tituleerattua viimeiseksi oljenkorreksi tilattua (oletus) muistiota päteväksi arvioksi. Eihän se kelvannut edes hallituspuolueen edustajille ja valiokunnan lausuntoon laitettavaksi. Vaikka lausuntoon hallitus sitä yritti toki aluksi viekkaasti ujuttaakin.
Eri spekulaatioissa lausunnon valmistumista siirrellään joko loppu- tai ensi viikolle.
Nyt eduskunnassa taisi kuitenkin viimein koittaa suvanto, jossa kerätään voimia viimeiseen tuomioon.
Perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon piti valmistua jo viime viikolla. Toisin kuitenkin kävi, ja valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ilmoitti valmistumisen siirtyvän kuluvalle viikolle. Nyt eri spekulaatioissa lausunnon valmistumista siirrellään joko loppu- tai ensi viikolle.
Lisää aiheesta
Kävi niin tai näin, lausunnon valmistumisen lykkääntyminen siirtää sote-paketin käsittelyä myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Viivästely kumuloituu, ja myös lopulliset äänestykset lakipaketin hyväksymisestä lykkääntyvät. Tässä vaiheessa oikeastaan selvää on vain se, että maakuntavaalit eivät ole lokakuussa.
Mutta milloin ne sitten ovat? Sitä ei kukaan edes hallituksessa tunnu tietävän, eikä oikein haluavankaan tietää.
Sote-lakien käsittely perustuslakivaliokunnassa on kiristänyt hermoja eduskunnassa.
Sote-lakien käsittely perustuslakivaliokunnassa on kiristänyt hermoja eduskunnassa. Lausuntoluonnoksen vuotaminen, työn viivästyminen ja valiokunnan työskentely ovat kirvoittaneet jälleen etenkin kokoomuksesta kommentteja, joiden ydinsanoman voi tiivistää seuraavasti: Koko perustuslakivaliokunta ylipäänsä ainoastaan hidastaa turhaan “kaivattuja uudistuksia”. Samaan aikaan kuitenkin juuri valinnanvapauslain käsittelyn osalta nimenomaan kokoomusta on syytetty ehkä kaikkein voimakkaimmin jarruttamisesta.
Oli valiokunta turha tai ei, sille on määrätty tärkeä tehtävä. Se viitoittaa sote- ja maakuntauudistuksen kohtalon ja Sipilän (kesk.) hallituksen tulevaisuuden. Mutta vaikka perustuslakivaliokunta vaatisikin valinnanvapauden voimaantulon porrastamista ja lykkäämistä, ei tämä vielä välttämättä sinetöi hallituksen kohtaloa. Näistä asioista kokoomus ja keskusta lienevät valmiita neuvottelemaan. Tehty on tehty, ja uudistuksia vaikea peruuttaa.
Vaa’ankieliasemaan nousee puolestaan kokoomus.
Vaa’ankieliasemaan nousee puolestaan kokoomus, sen edustajat ja edessä vääjäämättä häämöttävät äänestykset. Keskustan ryhmäkuri pitänee, ja sinisille kelpaa mikä tahansa, sillä puoluetta ei ilman tätä hallitusta ole olemassa.
Uudistuksen takana on tällä hetkellä vain 101 kansanedustajaa. Tätä ei kukaan voi väittää vahvaksi enemmistöksi. Kysymys kuuluukin, pysyvätkö kokoomuksen loput edustajat esityksen takana maaliin saakka. Kevään aikana uudistuksen takaa on tasaiseen tahtiin loikannut kokoomuslaisia karkuun, viimeksi kansanedustaja Susanna Koski menneellä viikolla.
Kokoomuslaisia mietityttänee, onko puolueen hekumallisesti tavoitteleva valinnanvapaus kaiken uudistuksen sisältämän “pahan” arvoista. Mitä lähemmäs maalia on menty, sitä huonommaksi kepun kanssa tehty lehmänkauppa on kokoomukselle käynyt.
Perustuslakivaliokunnan lakeihin edellyttämät muutokset saattavat olla se viimeinen halkeama padossa, minkä jälkeen porvaripuolue ei pakettia enää voi sietää. Sote-paketti kaatuisi, ja tämän jälkeen myös hallitus. Liekö tahaton tai tahallinen lipsahdus, kun puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo availi jo takaporttia uudistuksen hylkäämisestä lauantaina.
Yhtä kaikki, perustuslakivaliokunnan lausunto on yhä julkistamatta, ja eduskunta käymistilassa. Usein kuumimman helteen jälkeen puhkeaa voimakas ukkonen. Liekö myös eduskunnassa tyyntä myrskyn edellä?
Jutun yhdeksännen kappaleen viimeistä lausetta muokattu klo 18:01.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.