Internationellt

Bulgariens nya lag om HBTQI-material i skolor väcker kritik och protester

Nenko Lazarov, Wikimedia Commons
Bulgariens Nationalförsamling i Sofia.

Bulgariens nationalförsamling bekräftade under onsdagen en ny ändring i utbildningslagen, ett till slag mot HBTQI-rättigheter i Östeuropa.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

Lagändringen kommer att förbjuda “propaganda, främjande eller uppmuntran på något sätt, direkt eller indirekt, inom utbildningssystemet av idéer och åsikter som berör en icke-traditionell sexuell läggning och/eller könsidentitet som skiljer sig från den biologiska”.

Lagstiftare definierade också en “icke-traditionell sexuell läggning” som något som “skiljer sig från de allmänt accepterade och etablerade uppfattningarna i den bulgariska rättstraditionen om känslomässig, romantisk, sexuell eller sensuell attraktion mellan personer av motsatta kön”. Nationalförsamlingen röstade för förslaget med en majoritet på 159 av 240 ledamöter.

Förslaget lades fram av ytterhögerpartiet “Vazrazhdane” (Revival på engelska). Partiet grundades 2014 men har vuxit markant under Bulgariens politiska kris de senaste åren. Landet har haft 6 val sedan 2021 och har saknat en stabil regering. Partiet opponerar sig till NATO, EU, och USA, medan de stöder Rysslands krig mot Ukraina. Några medlemmar träffade i februari representanter från den ryska statsduman och utrikesministeriet i Moskva. Partiet har 38 platser i Bulgariens nationalförsamling efter valet 2024. Sedan Europaparlamentsvalet 2024 där partiet vann tre mandat hör de till den nya partigruppen “Gruppen Europa av suveräna nationer” som utgörs till största delen av det tyska högerpartiet Alternativ för Tyskland.

Beslutet ledde till stora protester i Sofia och kritik från ett antal olika organisationer i regionen. ILGA-Europe, en organisation som främjar rättigheter för lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexpersoner i Europa, beskrev lagändringen på X som “en attack mot barns rättigheter och lånar från Rysslands verktygslåda med lagstiftning som strider mot mänskliga rättigheter och demokrati”.

Forbidden Colours, en annan organisation med fokus på HBTQI-intressebevakning i Europa, sade i ett pressmeddelande under torsdagen att de “uppmanar EU-kommissionen att inleda överträdelseförfaranden mot Bulgarien, i likhet med de åtgärder som vidtagits mot Ungern. EU måste visa att de inte står ut med sådana här grova kränkningar av mänskliga rättigheter i sina medlemsländer”.

Lagändringen liknar initiativ som andra östeuropeiska länder har infört under de senaste åren. I Ungern gjorde Viktor Orbán 2021 en ändring i lagen om pedofili för att skydda barn från HBTQI+ material i media. Lagförslaget fördömdes av 17 EU-medlemsländer, bland annat Finland.

Protesterna, som organiserades bland annat av den vänsterfeministiska organisationen LevFem, fortsatte i Sofia under onsdagskvällen. Ett instabilt politiskt läge kan bidra till ökat stöd för ett till omval av nationalförsamlingen, något som ändå verkar sannolikt då partierna inte ännu har nått en majoritetskoalition.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE