Nyheter

Carola Grönlund gick i pension

Foto: Topi Lappalainen
Carola Grönlund gick i pension från partikansliet men hon finns kvar som medlem i Borgå svenska socialdemokrater.

Carola Grönlund gick i pension efter fyra decennier i partiets tjänst. Hon anslöt sig till SDP 1976 och blev anställd av partiet 1982. Som byråföreståndare för Helsingforsdistriktet och innan dess FSD har hon varit en viktig länk på partikansliet mellan partiets ledning och gräsrötterna.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Jag måste säga att det känns skönt. Jag har ju jobbat för partiet, både inom Finlands Svenska Socialdemokater och Helsingfors Socialdemokrater, totalt 40 år, 3 månader, 21 dagar om man är precis. Jag har trivts riktigt bra, annars skulle jag inte ha varit så här länge. Saknaden efter alla medlemmar kommer att vara stor. Jag har fått så mycket bra respons, säger Carola Grönlund.

– Inte blir jag riktigt hemma och sitta. Egentligen har jag ingenting annat planerat för hösten än att få gå i svampskogen men det förutsätter ju att det kommer lite regn i våra trakter där i Borgå, det har inte regnat något, det är så torrt, och sedan ska jag motionera mera. Sedan ser vi på nästa års sida när valarbetet drar igång. Kanske i Borgå ger jag mitt lillfinger och går med om de har tält någonstans.

Borgå svenska socialdemokrater är Carola Grönlunds partiavdelning. Hon har varit medlem sedan 1 oktober 1976.

– Jag jobbade på Sokos varuhus i Borgå på beklädnadsavdelningen och förtroendemannen där, Unto Junkkila, som inte mera finns bland oss, han pratade om det.

På Junkkilas uppmaning blev Grönlund 1975 fackligt ansluten och året därpå gick hon med i partiet. Hon har också varit sekreterare för partiavdelningen.

– Jag är född i Pernå i en by som heter Isnäs, nuförtiden är det Lovisa. Pernå var kommunen på den tiden och mina föräldrar var jordbrukare. När jag redde upp efter pappas död lite papper såg jag att han har någon gång i världen prenumererat på Arbetarbladet. För mig var det något nytt.

Den 10 maj 1982 började Carola Grönlund på Finlands svenska arbetarförbund FSA som sedan 1997 heter Finlands svenska socialdemokrater FSD.

– Först var jag kanslist, sedan blev det byråsekreterare och därefter byråföreståndare. Sedan hade jag samma uppdrag på Helsingforsdistriktet. Lite tillkom det på Helsingforssidan för att här är det mycket kommunalpolitik.

Grönlund berättar att det har varit mycket intressant med kommunalpolitiken i Helsingfors men under åren har det funnits en del interna tvister i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen.

– Man får ha åsikter men man kunde sköta dem inom väggarna. Ibland har det varit bra tider, någon gång har vi haft 21 fullmäktigeledamöter och nu har vi 13.

21 ledamöter hade SDP efter kommunalvalet 2004. Antalet mandat sjönk successivt till 12 i valet 2017 och 2021 gick man upp till 13.

Oftast hade de finlandssvenska socialdemokraterna två riksdagsledamöter under Grönlunds tid, men till exempel i valet 1987 fick man tre: Mats Nyby, Kaj Bärlund och Ilkka-Christian Björklund. Nuförtiden har FSD en riksdagsledamot.

– Man får hoppas att det kommande valet går bättre för FSD.

När det gäller speciellt trevliga minnen från karriären, minns hon den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté SAMAK med värme.

– På 90-talet när jag kom från mammaledigheten, så sålde man hälften av min arbetstid till SAMAK. Jag jobbade i nästan fyra år ihop med Tom Saxén, på halvtid som hans sekreterare. Det var intressant och då fick jag resa i Norden med honom när det ordnades seminarier och möten. Jag var med på arbetsgruppsmöten, seminarier och årsmöten. Sedan tog det slut när Tom for bort till ett annat jobb.

Utöver FSD och Helsingforsdistriktet jobbade Grönlund också en del för SDP:s nyländska distrikt. Om det fanns en längre sjukledighet där, köpte de en del av Grönlunds arbetstimmar.

– Jag har hjälpt Nyland ännu efter att jag flyttade över till Helsingforsdistriktet. Då var jag i samma utrymmen, Helsingfors fakturerade Nylandsdistriktet och jag fick göra det på arbetstid.

Efter kommunalvalet finns det alltid speciellt mycket att göra på Helsingforsdistriktet med tanke på alla nämnder och det händer mycket också mellan valen.

– Det är mycket man ska följa med, man ska uppdatera hemsidorna och sedan ska man se till att alla betalar sin förtroendemannaskatt. Där finns inte en dag som man skulle sitta och rulla på tummarna utan alltid kommer det någonting. Vi är ju bara två. Man måste tänka på att Helsingforsdistriktet är både ett partidistrikt och en kommunalorganisation. Någon gång hade distriktet fler anställda men inte under min tid. Valarbetare anställer vi alltid för tre-fyra månader. Det måste finnas för att inte klarar sig två personer här i Helsingfors.

När det gäller FSD:s synlighet i Helsingfors, önskar Grönlund ett större engagemang på valstugorna när det drar ihop sig till valtider.

– Strömmingsmarknaden är en sådan som FSD i Helsingfors har varit ansvarig för i några år i följd och det är redan bra men annars skulle man kunna dejourera mera. Det är svårt att få folk som har möjlighet att stå dit. En timme hit och dit skulle hjälpa mycket.

Också bland de finskspråkiga partiaktiva önskar hon sig en större närvaro av de unga.

– Inte kan vi vara bara på Facebook och på Instagram. Man måste möta väljarna. Det kommer alltid någon som vill prata svenska.

Jag är inte med på Facebook eller Instagram. Allt elakt som man skriver dit skulle jag ha tagit åt mig själv”

Själv är Grönlund inte aktiv på sociala medier. På grund av arbetet har hon förstås uppdaterat hemsidorna.

– Jag är inte med på Facebook eller Instagram. Allt elakt som man skriver dit skulle jag ha tagit åt mig själv. Då skulle jag säkert inte ha orkat vara på jobb, fast det inte skulle beröra mig. Man skriver ofta ibland så elakt om folk, konstaterar Grönlund om den hätska stämningen på nätet nuförtiden.

Ibland saknar hon de gamla tiderna då de som var elaka ringde eller skrev epost och det blev inte synligt för alla.

– När jag började 1982 fanns det inga datorer på kontoret, bara en skrivmaskin. Då gjorde man också bokföringen för hand. På 1980-talet fick vi våra första datorer till distriktena.

Valkampanjerna går enligt Grönlund enligt samma rutiner.

– Vissa kandidater har sin egen valbil som kör runt här i Helsingfors och distriktet brukar ha en valbil. Vissa kandidater brukar ordna tillsammans diskussionstillfällen.

Den interna kampen på SDP:s lista upplever hon ha mildrats och sammanhållningen blivit starkare i Helsingfors trots att kampen om riksdagsplatserna är hård i huvudstaden.

– När jag började i början på 2000-talet så var det lite att de pratade skräp om den andra. Nu har jag inte upplevt det mera, nu gör man att det är vi. Det är en klar förbättring, det är för Socialdemokraterna vi försöker få rösterna.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE