Kultur

Chappe – tredje gången gillt

Marianne Isaksson-Heimberg
Öppnandet av den nya utställningen.

I april månad 2023 öppnades i Ekenäs det redan på förhand och likaså efter öppnandet mycket omtalade nya museet för nutidskonst döpt till Chappe efter donatorn Albert de la Chapelle hemma från Tenala i nuvarande Raseborgs stad.

Marianne Isaksson-Heimberg

Arbetarbladet

 

 

Tiden rusar iväg i snabb takt. Efter att ha varit stängt en månad öppnades nyligen redan för tredje gången en ny utställning i Chappe. Också i fortsättningen är det meningen att ordna två utställningar per år. Vilket betyder att Chappe är stängt en månad varje höst och en månad varje vår. Så länge tar det att bygga upp en ny utställning där praktiskt taget allt förändras. Så det är alltid bäst att kontrollera öppethållningen innan man gör en utfärd till Ekenäs bara för att beskåda Chappe.

Och Chappe fortsätter att vara ett dragplåster och intressera folk. Den ena bussen efter den andra rullar in och släpper av en last ivriga människor, som försvinner in genom Chappes dörrar för att uppleva det omtalade huset, som i sig redan det är en upplevelse.

Utställning nr 2 var en trolsk, fantasieggande utställning i mörklagda utrymmen.

Nu är vi tillbaka i ljus och rymd. I den nu öppnade utställningen samarbetar Chappe med ett annat museum på museigården Pro Artibus / Galleri Elverket. Så utställningen omfattar denna gång två hus på området, men avståndet mellan dem är väldigt kort.

Karin Hellman: Tragedi, ett collage på trasmatta. (Foto: Marianne Isaksson-Heimberg)

Utställningens namn är Det lyssnande ögat och konceptet grundar sig på Juhana Blomstedts serie målningar med samma namn, som han visade på biennalen i Venedig år 1982. Blomstedt har själv definierat vad han avser med sin serie verk på följande sätt:

Begreppet oändlighet är hur som helst vår käraste vän, och samtidigt vår sinnesfrids värsta fiende. I bakgrunden lurar en oerhört stor fråga: varför?

Sakerna flyter omkring och inuti oss, driver omkring i minnenas hav utan att vara medvetna om sig själva eller varandra, men ändå på jakt efter en betydelse.

Ögat lyssnar.

Man vill att besökarna skall involvera alla sina sinnen i betraktandet av konstverken på samma sätt som konstnärerna själva gjorde, när de skapade sina verk. Är det möjigt att i bild dela med sig av en upplevelse? Kan betraktaren förstå och uppleva detsamma som konstnären velat åskådliggöra? Det kan vara inre syner, naturfenomen, minnen och fantasibilder, sambandet mellan musik och bild. Utställningen är uppdelad så att de verk som hänför sig till natur, landskap och yttre observationer finns i Chappe och verken i Galleri Elverket representerar mera inre syner och fantasier.

Vandra runt och se och upplev och tolka för dig själv det du ser och upplever.

Eller du behöver inte medvetet gå omkring och tolka någonting. Betrakta bara och ta in vad du ser och låt verken tala till dig.

Rummen i Chappe är höga och ljusa och fyllda av rymd. På Galleri Elverkets sida är det trångt och och rätt så mörkt.

På utställningen visas 75 verk ur elva finländska konststiftelsers samlingar. Många är sådana som nästan aldrig visas för allmänheten, de har t.ex. hört hemma på redan sedan länge stängda bankkontor. Stiftelser, som är med, är Nordeas och OP-bankens konststiftelser. Med är också Fortum, Konstsamfundet, Alfred Kordelins stiftelse och Stiftelsen för Åbo Akademis samlingar. Det finns verk av Tove Jansson, Rafael Wardi, Ellen Thesleff och Mirjam Tuominen för att nämna några av konstnärerna.

Vidare finns på utställningen bl a flera verk av Albert de la Chapelles vän och familjebekant Juhani Linnovaara. En tjusande, direkt avbildande målning av ett spanskt landskap, där ögat vilar, och andra tavlor där konstnären nog målat det han sett för sitt inre öga, när han betraktat motivet för sin målning.

Juhani Linnovaara: Spanskt landskap. (Foto: Marianne Isaksson-Heimberg)

Välkommen till Ekenäs och till Chappe. Ekenäs blev stad 1546 och Chappe öppnades 2023. Du får njuta av nytt och gammalt. Njut också av sommaren i sommarstaden Ekenäs.

Den 10 juli firas Finländska bildkonstens dag och Helene Schjerfbecks födelsedag med musikuppträdanden och friluftsmåleriverkstäder på Chappe. Bli din egen konstnär. Konstnärsträffar blir det senare två onsdagar i september, 4.9 och 11.9, just innan utställningen närmar sig sitt slut.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE