Norden
9.4.2025 20:10 ・ Uppdaterad: 9.4.2025 20:11
De nordiska regeringarna utreder möjligheter till revidering av Helsingforsavtalet
Nordiska rådet föreslog i höstas för de nordiska regeringarna att Helsingforsavtalet som styr samarbetet, ska revideras bland annat genom att ta med nya samarbetsområden som säkerhetspolitik i avtalet och se över Färöarnas, Grönlands och Ålands avtalsmässiga ställning. Nu har de nordiska regeringarna beslutat att göra en utredning kring vilka de juridiska konsekvenserna av en eventuell uppdatering av avtalet skulle bli.
Helsingforsavtalet, som skrevs under 1962, utgör den rättsliga grunden för det nordiska samarbetet vid Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet. Senaste gången Helsingforsavtalet reviderades var 1996 i samband med Finlands och Sveriges inträde i EU. I sitt svar till Nordiska rådet från februari betonade de nordiska regeringarna att det nordiska samarbetet är viktigare än någonsin i det rådande världsläget.
Juridiska konsekvenser bör utredas
Konsekvenserna av en eventuell revidering av avtalet för internationella avtal och ansvar bör dock utredas innan man går vidare i frågan. Därför har regeringarna den 4 april 2025 utsett Elina Pirjatanniemi, professor i juridik vid Åbo Akademi, till utredare för att granska de juridiska frågor som hänför sig till en eventuell revidering. Pirjatanniemi bistås av ett team av experter på olika rättsliga områden.
– Vi har mottagit Nordiska rådets önskemål och tar dem på allvar – efter att utredningen är klar kan de nordiska regeringarna ta ställning till hur och på vilket sätt de vill gå vidare med en eventuell revidering av Helsingforsavtalet, säger Finlands minister för nordiskt samarbete Anders Adlercreutz.
Utredningen väntas vara klar vid utgången av 2025 så att den kan läggas fram för de nordiska regeringarna i början av 2026.
– Det är tydligt för var och en, att i den aktuella och framtida geopolitiska situationen så har det formella nordiska samarbetet en stor betydelse och vikt. Därför gläder det mig mycket att regeringarna har beslutat att sätta i gång den juridiska utredningen så vi kan få en klar bild av vilka möjligheter och potential som finns, säger Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Kultur
7.4.2025 13:00
Recension: Föreningen Pohjola-Norden i Helsingfors har fått en viktig historik skriven av Pentti Peltoniemi
Huvudnyheter
1.4.2025 13:47
Gunilla Carlsson vill fördjupa det nordiska samarbetet
Opinion
28.3.2025 13:25
Debatt: Vem försvarar välfärdsstatens principer?
Norden
23.3.2025 17:13
Nordisk säkerhet och beredskap i fokus under Nordiska rådets temasession
Opinion
19.3.2025 14:50
Debatt: Ett starkare nordiskt samarbete för en bättre äldreomsorg