Opinion

Debatt: Bilda inte regering med Sannfinländarna

Topi Lappalainen
Camilla Gunell är ordförande för Ålands socialdemokrater.

En utmanande tid behöver en stabil och välfungerande regering i Helsingfors. Nu ser vi med oro att regeringsförhandlingar pågår med en högerkonservativ koalition där Sannfinländarna ingår. En regim som släpps fram och legitimeras av det liberala Svenska folkpartiet.

Camilla Gunell

 

 

Ja, men väljarna har ju röstat fram Sannfinländarna. Det ska väl avspegla sig i regeringsbildningen?

Självfallet är valresultatet viktigt, men vi måste tänka lite längre. Det som gör våra länder till demokratier är inte endast valresultat. Allmänna val hålls också i odemokratiska länder som Nordkorea, Ryssland, Syrien och Ungern.

Demokratins grundstenar är yttrandefrihet, rätten att organisera sig, fria oberoende media, rättsstaten och fri åsiktsbildning. Utan dessa är allmänna val meningslösa. Man kan inte med öppna ögon ge makt till partier som har som uttrycklig agenda att rasera det som utgör den liberala demokratins fundament.

Det åsikts- och minoritetsförtryck mot allt som inte är norm ser vi i värdekonservativa partiers hat mot minoriteter som Pride-rörelsen, mot kulturella och religiösa minoriteter, svenska språket, mot facklig organisering, public service, universitetens och forskningens ställning, kulturliv, rättsstaten, invandring och mångfald. Det kommer också i form av värdekonservatism gentemot kvinnors rättigheter.

Hur kan då partier som vill slå vakt om det öppna samhället och den nordiska välfärdsstaten släppa fram ett parti vars agenda är ett konkret hot mot dessa principer?

Både i Sverige och Finland är det små liberala partierna vågmästarna som ger dessa regeringar majoritet. Ska verkligen Svenska folkpartiet ge grönt ljus till en regering med Sannfinländarna?

Med tanke på hur Liberalerna i Sverige ormar sig då de måste svälja Sverigedemokraternas politik så ser den resan inte särskilt lockande ut.

Nej, SFP, legitimera inte en sådan regim i Finland, stå upp för era liberala ideal! När våra demokratiska fundament urgröps så sker det inte över en natt. Men med dessa partier i maktposition i regeringar, i universitetens styrelser osv så kan det ske snabbare.

Populism och enkla svar på komplexa frågor ersätter forskning och evidens. Ett sådant exempel är frågan om klimatet. En lögn och ett tyckande ska behandlas med samma respekt som ett forskningsbaserat faktum. Europafrågorna, arbetskraftsinvandringen, hållbar utveckling och klimat är oerhört viktiga Finlands roll i världen och för en stabil ekonomisk utveckling.

Den nordiska välfärdsstaten är den mest robusta samhällsmodell i hela världen som är mest motståndskraftig då kriser av olika slag drabbar oss. Det såg vi under pandemin. Finland måste hålla samman i en ny era av Natomedlemskap och ekonomisk oro. Men vi måste vara långsiktiga, samarbeta och tillsammans hålla populism och antidemokratiska krafter borta från regeringsmakten.

 

Camilla Gunell (S)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE