Opinion

Debatt: Förstör inte din vårdare, du kan även själv behöva hjälp

Tehy / Leena Louhivaara
Millariikka Rytkönen är ordförande för Tehy.

Tänk om du visste att du möts av skrik, härjande och utskällning på jobbet? Eller att du blir slagen, sparkad och skrapad? Hur skulle det kännas att åka till jobbet, om du visste att du kan bli hotad med eggvapen under arbetsdagen eller om du fick höra hur lätt det är att dräpa dig eller skada din familj?

ABL

 

 

Fysiskt och psykiskt våld mot vårdare som riktats av klienter, patienter och anhöriga är vardag för oss vårdare inom social- och hälsovården samt inom det pedagogiska området. Enligt vår omfattande enkät har 69 % av vårdarna upplevt hot om fysiskt våld eller fysiskt våldsamma gärningar i sitt arbete. 71 % av respondenterna hade upplevt psykiskt våld.

Våldet som vårdarna upplevt är så vanligt och allmänt att vårdarna nästan har avtrubbats av det.

Vad får folk att behandla vårdarna så här? Dem som är utbildade för att hjälpa oss i den största nödstunden? Bristen på vårdare får redan i övrigt tjänsterna inom social- och hälsovården samt i småbarnspedagogiken att förvittra. Våldet eller hotet om våld kan vara sista droppen för branschbyte.

För att utplåna våldet inom social- och hälsovårdsbranschen samt småbarnspedagogiken har vi inlett en omfattande kampanj vid namnet ”Nyrkkisääntö”, Knytnäven – Kampanjen mot våld. Vi vill att vårdarna ska vara jämlika inför lagen med läkare och poliser och att vi ska driva en lagändring som syftar till detta.

Ur lagstiftarens perspektiv är en läkare eller en polis mer värdefull än en vårdare som till exempel möter våld i samma situation. Man får alltid fängelsestraff för våldsamt motstånd mot en tjänsteman, eftersom strafflagen innehåller strängare bestämmelser om det än om misshandel i grundform. Däremot döms man i allmänhet till böter för misshandel i grundform.

Vårdarna misshandlas i allmänhet genom slag eller sparkar, varvid gärningsmannen kommer undan med böter. Folk är mycket medvetna om att det inte lönar sig att rikta våld mot polisen, eftersom man hamnar i fängelset för det. Vi Tehyiter söker samma skydd för vårdarna. Det är inte alls orimligt att begära samma skydd för alla i arbetsgemenskapen. Läkarna har detta lagskydd, vi vårdare inte.

Nolltolerans mot våld eller hot om våld ska ställas – i alla situationer. Såväl inom social- och hälsovården som i småbarnspedagogiken samt i det övriga arbetslivet. Förstör inte din vårdare – en dag kan du även själv vara i behov av hjälp.

Ordförande för Tehy
Millariikka Rytkönen

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE