Opinion

Debatt: Hatretoriken har gått för långt

Foto: Dan Edge/Unsplash
FSUD, Finlands svenska gröna och Vänsterungas svenskspråkiga utskott har gått samman i ett gemensamt fördömande av hatretorik i politiken.

Hatretoriken har gått för långt.

ABL

 

Polisens avslöjande av ett planerat terrordåd överskuggades av reportage om statsministerns krogbesök helgen innan självständighetsdagen. Vi efterlyser mer diskussion om det djuprotade hatet som har lett till att unga män har radikaliserats så långt att de planerar terrordåd i högernationalismens namn.

 

Hatretroriken har blivit allt tydligare och synligare på sociala medier men också i politiken. Det pågår en farlig retorik som målar upp majoritetsbefolkningen som offer för en politik som gynnar minoriteter på bekostnad av “vanliga finländare”. Att en synlig politiker döms för hets mot folkgrupp har blivit vardagsmat inom den finska politiken. På nätforum radikaliseras unga (oftast män) som upplever att de har fallit offer för “de tolerantas” förtryck. De ser upp till de dömda politikerna som säger sig försvara yttrandefriheten. Den som säger att den inte kunde se det här komma är antingen naiv eller så ljuger den för att skydda sig själv.

 

Sannfinländarna brukar vara de som gör politik på att måla upp hotbilder av farliga terrorister. Var är fördömandet av terrordådet som planerades i Kankaanpää; ett av sannfinländarnas starkaste fotfästen? Är hotet ett problem endast då när terroristerna är av “fel” ursprung eller religiös övertygelse?

 

Vi efterlyser större ansvar bland politiker för deras val av ord och starkare fördömande av våldsbejakande retorik. Tröskeln för att gå från anonymt hatprat till verklig handling är stor, men någonstans måste hatet få sin början för att kunna växa till handling.

 

Jonatan Wikström, Finlands svenska unga socialdemokrater

May Högdal, Finlands svenska gröna

Ava Dahlvik, Vänsterungas svenskspråkiga utskott

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE